Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’executiva nacional d’Esquerra es posiciona en favor de la Vegueria Penedès com a vuitena vegueria en el marc de la divisió territorial de Catalunya

La proposta presentada a l’executiva nacional per la Federació Regional Penedès, dóna caràcter oficial al posicionament que Esquerra sempre ha defensat per tal que el Penedès sigui reconegut al mapa de la divisió territorial de Catalunya.

<p />

Aquesta continuïtat en el plantejament d’Esquerra ja es va manifestar al defensar en solitari una esmena durant l’aprovació de la Llei del Pla Territorial general de Catalunya el 1995. Esquerra va defensar vuit àmbits de planificació, incloent el Penedès, mentre que el govern de CiU va consagrar els actuals 7 àmbits que han donat peu a la consideració de només 7 vegueries.<br />Des de llavors, els regidors i alcaldes d’Esquerra han votat arreu en favor de les mocions presentades per la Plataforma per la Vegueria Penedès. I els dirigents nacionals d’Esquerra s’han manifestat repetides vegades en favor de la Vegueria.<br />En aquests moments l’àmbit Penedès és camí de la seva aprovació com a vuitè àmbit de Catalunya. D’una banda, el govern de la Generalitat va aprovar l’11 de novembre del 2008 tramitar el projecte de llei de revisió del Pla territorial general de Catalunya i el 9 de novembre del 2009 va aprovar el decret per encarregar els treballs de revisió del Pla Territorial general al departament de Política Territorial i Obres Públiques, que té explícitament com un dels objectius la creació de l’àmbit Penedès. La revisió del PTGC està previst que finalitzi el 31 de desembre del 2010.

Per altra banda, en relació també a l’àmbit, el Ple del Parlament ha acordat el 16 de desembre tramitar la proposició de llei per crear l’àmbit Penedès.<br />Mentrestant, el debat sobre la divisió territorial de Catalunya, que és un dels grans reptes pendents des de la restauració del Parlament el 1980, arriba a una fase de concreció en forma de projectes de llei. L’Estatut del 2006 defineix l’organització territorial de Catalunya en municipis, comarques i vegueries.<br />Actualment la Conselleria de Governació està impulsant un paquet legislatiu que farà possible la posada en marxa de les vegueries. Aquesta és una acció del govern de la Generalitat que està provocant un debat intens polític i territorial i requerirà d’un ampli consens per a la seva aprovació parlamentària. Esquerra convida la resta de forces polítiques a adoptar un posicionament clar pel que fa al nombre de vegueries i a assumir com a pròpia una reivindicació que les institucions del territori, ajuntaments i consells comarcals, han aprovat majoritàriament. Amb 450.000 habitants, seria la quarta Vegueria en població després de la metropolitana de Barcelona, les comarques gironines i la del Camp de Tarragona. El Penedès té més població que l’actual província de Lleida.<br />Els regidors d’Esquerra han defensat sense excepcions les mocions en defensa de l’àmbit i de la Vegueria Penedès arreu on s’ha aprovat: 63 municipis i els 4 consells comarcals implicats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: