Dimecres, 4 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La forta contracció econòmica de l’any 2008 no va afectar el creixement demogràfic de l’Alt Penedès

L’Alt Penedès va superar per primer cop els 100.000 habitants.

El Servei d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat Penedès-Garraf ha publicat l’Anuari d’Indicadors Socioeconòmics de l’any 2008 de les comarques de l’Alt Penedès i del Garraf. L’estudi, que per primer cop està patrocinat per l’Obra Social Caixa Sabadell, és un recull sistemàtic de totes les dades socioeconòmiques dels territoris esmentats amb el detall de cadascun dels municipis que els conformen.
En termes generals, les dades de l’Anuari reflecteixen una forta contracció de l’activitat econòmica generalitzada a tot el territori. Les conseqüències de paràlisi en el mercat immobiliari i els problemes financers per mantenir o iniciar noves activitats es visualitzen en les dades de gairebé tots els municipis. Aquesta forta contracció econòmica es constata en els 5.203 desocupats en el darrer trimestre de l’any 2008, un 64% més que l’any 2007. La contractació ha disminuït un 12% durant el 2008 i s’ha xifrat en els 38.139 contractes laborals formalitzats.<br />La difícil situació econòmica no s’ha vist reflectida en la demografia on l’Alt Penedès ha crescut un 3% l’any 2008, per sobre de la mitjana de Catalunya, fet que va permetre superar per primera vegada la xifra dels 100.000 habitants. Els municipis que han registrat una major taxa de creixement anual de la població són el Pla del Penedès amb el 13%, Puigdàlber amb el 8% i Olesa de Bonesvalls, Castellet i la Gornal, Gelida i Santa Fe del Penedès amb el 7%. Mentre que el creixement percentual de Vilafranca és del 1’9%.

Davant d’aquesta pèrdua d’impuls de l’economia, des de la Mancomunitat Penedès-Garraf es considera que des dels poders públics cal afavorir els fluxos d’inversió, tant pública com privada, i treballar per millorar la relació amb els diferents agents socials i econòmics ajudant-los a solucionar els problemes estructurals que estiguin a l’abast i aprofundir els fluxos de comunicació amb altres instàncies de l’administració. En aquest sentit, la Mancomunitat es marca l’inici, el més aviat possible, de les obres de grans infraestructures, com la millora de la C-15, el traçat del tren orbital o la millora de la xarxa ferroviària de passatgers i mercaderies, com a un element clau que ajudarà a impulsar una nova embranzida de l’activitat econòmica a les comarques de l’Alt Penedès i del Garraf.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: