Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

JARC, ASAJA, URAPAC i l’Associació de Viticultors del Penedès demanen respecte dels elaboradors i un preu just per el seu producte

Aquestes quatre agrupacions han presentat dimeccres un text unitari en que fan un seguit de reclamacions i consideracions davant la situació de crisi que viu el sector la pagesia catalana, i que no és conjuntural sinó estructural com porten denunciant fa molts anys.

Representants de l’Associació de Viticultors del Penedès, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA); i la Unió de Ramaders i Pagesos de Catalunya (URAPAC), han fet públic un manifest que faran arribar a l’administració ; i que vol ser una mostra del treball en comú per buscar solucions i alternatives per el sector.<br />Consideren que és evident que l’any actual és complicat per tothom, però també argumenten que cal ser conscients que en els darrers 10 anys el pagès ha vist com el preu mig del raïm no s’ha augmentat gens. En el manifest especifiquen que el benefici que ha generat aquest anys el sector no s’ha repercutit en res a la base del sector, al productor de la matèria prima, al viticultor en definitiva.<br />En aquest sentit fan una crida als elaboradors per tal de que si realment valoren el producte, el raïm, això es vegi reflectit en el preu. Consideren aquestes quatre agrupacions que garantir un preu mínim és imprescindible de cara a garantir també un preu final de qualitat per els productes del Penedès.
Així mateix, feien una crida també a l’administració per tal que s’impliqui més i deixi d’amagar el cap sota l’ala davant de qualsevol problema. Demanen també més diàleg.

Finalment demanen també als consumidors que valorin els productes de proximitat, per tal d’ajudar a fer viables les explotacions agràries a casa nostra.<br />DE fet aquest punt, el de la supervivència de la pagesia professional a casa nostra és per aquestes quatre agrupacions una de les qüestions que s’hauria de plantejar amb urgència. Consideren que a banda de parlar de paisatge i de rutes del vi, per exemple, caldria fer alguna cosa per ajudar a sortir de la crisi estructural que viuen els professionals que ho han de fer possibles. En aquest sentit apuntaven també que està molt bé que l’administració actuï de mitjancera i dona ajuts a les empreses del sector de l’automòbil, però llavors els resulta difícil entendre que en el seu cas s’inhibeixi totalment.<br />La baixada de preus aquest any, el quilo/grau de raïm es pagarà per exemple per Freixenet a 27’5 cèntims, situa els preus a nivells propers al que es pagava fa 20 anys, el 1989.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: