Dijous, 2 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Raïm penjat dins d’un paller

El celler Heretat Montrubí recupera la tradició de la pansificació madurant el raïm penjat dins d’un paller pel seu vi dolç Advent.

La bodega penedesenca Heretat Mont-Rubí, coneguda pels seus vins de varietats autòctones del Penedès com el Sumoll i el Xarel·lo, ha fet una de les veremes més curioses del Penedès.

Pel seu vi dolç Advent, l’enòleg Josep Queralt verema i selecciona els millors raïms de xarel·lo de la finca de l’Avellà, a Font-Rubí, i realitza una elaboració innovadora. La verema segueix un procediment molt acurat, amb la tria dels gotims cep per cep només en els moments exactes de maduració i una recol·lecció manual. Però és quan arriba al celler que comença un procés d’elaboració únic en el Penedès. Els gotims es netegen de grans en mal estat i es pengen un per un en un antic paller que hi ha just al costat del celler. Aquest paller té una estructura interior de filferro que permet penjar els gotims i gràcies al seu sistema d’aïllament natural, permet realitzar-hi un procés de deshidratació natural del raïm.

Així, durant més de dos mesos, fins a finals de novembre, els raïms s’estan “assecant” d’una forma controlada, concentrant d’aquesta manera els sucres naturals i retirant aquells grans que sofreixin una podridura accelerada. En el paller s’evita l’entrada d’insectes i de llum que puguin malmetre o accelerar la podridura.<br />Finalment, aquest raïm pansificat es despenja del paller i retorna al celler on es procedeix a fer-ne un premsat que dona per resultat un most molt concentrat. Fermentat a molt baixa temperatura, es posa en barriques noves de roure francès on fa una criança de 11 mesos. El mateix Queralt resumeix d’aquesta manera el procés.<br /><br /> De tot aquest procés en surt un vi dolç d’alta expressió i molt exclusiu. Només s’embotellen 1000 ampolles de 37 centilitres i mig.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: