Dissabte, 11 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El PSC, la CUP i ICV han aprovat unes ordenances municipals pel 2009 amb l’aplicació de l’IPC

Aquest dimarts a la nit es va celebrar el ple ordinari de l’ajuntament de Vilafranca, que com a punt més destacat presentava a aprovació les taxes, impostos i preus públics municipals de cara a l’any vinent.

La regidora d’hisenda, Maria Batet, va presentar la proposta de l’equip de govern destacant el diàleg amb tots els grups i la incorporació d’esmenes formulades per la CUP i ICV. Va dir que es planteja un augment general de l’IPC i
<script type="text/javascript" src="plugins/editors/jce/tiny_mce/themes/advanced/langs/en.js?150beta4"></script>
nteranual, que a Vilafranca es calcula des de fa molts anys al mes d’agost, el que suposa un increment del 4’9%. L’objectiu en un moment en el que baixa la recaptació de l’ajuntament és poder mantenir el nivell dels serveis essencials.

Per la seva part el grup municipal de CiU va presentar una esmena en la que es proposava congelar els impostos l’any 2009, és a dir no augmentar ni l’IPC. El regidor Aureli Ruiz explicava que no es pot entendre un increment d’impostos en una situació de crisi com l’actual.

En canvi des de la CUP, el seu portaveu Xavi Navarro, considerava la postura de CiU de dretes, reclamant sempre que els impostos baixin, i defensava la necessitat social dels impostos.

Navarro va recordar que el suport de l’any passat a les ordenances ha donat fruits i en aquesta ocasió la recollida de brossa no augmentarà més que l’IPC. També va dir que amb l’aportació de la CUP s’incrementa fins als 15 mil euros de renda familiar la gratuïtat de les llars d’infants.<br />Per la seva part el regidor d’ICV, Bernat Villarroya, també va explicar les esmenes presentades a les ordenances. Entre d’altres una que bonificarà els establiments que redueixin l’us de les bosses de plàstic.

Per part d’ERC, el regidor Pep Quelart anunciava que no podia donar suport a les ordenances, tot i coincidir en el criteri general de l’IPC, per manca de sensibilitat social en determinades taxes.

Quelart posava com exemple la bonificació de les llars d’infants que considera insuficient i que, amb dades de la Generalitat, situava en uns ingressos familiars de fins als 22 mil euros.<br />Finalment el PP també anunciava un vot contrari a les ordenances.<br />El seu portaveu, Josep Ramon, es mostrava d’acord amb l’esmena presentada per CiU i criticava que les ordenances no contemplin mesures de suport a les empreses per creació d’ocupació.

Finalment les ordenances es van aprovar amb l’increment de l’IPC per l’any vinent amb els vots a favor de PSC, CUP i ICV.<br />També es va aprovar l’increment en el mateix sentit de les tarifes de l’aigua, amb la incorporació d’una esmena de la CUP que prosa subvencionar al 100% el pas d’aforament a comptador.

El ple també va portar a aprovació una modificació de pressupost per un valor de 847 mil euros que es destinaran a dotar la partida de subvencions per la instal·lació d’ascensors, al pla de xoc per la crisi , amb temes de formació i polítiques d’ocupació i també a eixugar el dèficit de la festa major de Vilafranca. Aquest punt es va aprovar amb el suport de tots els grups, excepte les abstencions de la CUP i ERC.

D’altra banda, i com es tradició, just abans d’iniciar la sessió l’alcalde va presentar als administradors de la festa major de l’any vinent a tot el consistori. Josep Cabré, Andreu Caralt, Olga Marimón, Carme Romeu i Míriam Sellarès, van rebre el suport dels regidors, primer de manera informal i desprès també quan es va donar compte del seu nomenament en el ple. L’ajuntament també va aprovar una moció que presentava la CUP proposant la creació de grups de participació per debatre el pressupost, una moció de CiU reclamant a la Generalitat els pagaments de les obres de la Llei de Barris a l’Espirall o una moció d’ICV proposant un estudi per implantar instal.lacions fotovoltaiques en espais de domini públic de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: