Dimarts, 14 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Treballadors del sector de la dependència de la comarca s’adhereixen a la vaga avui

Els treballadors de la dependència estan convocats a la vaga avui per denunciar el boicot de la patronal al que hauria de ser el primer Conveni català del sector. A Vilafranca, moltes treballadores han sortit a les portes de la seva feina per adherir-se a la convocatòria, tot respectant els serveis mínims que ha decretat la Generalitat.

Uns 30.000 treballadors, la majoria dones, de residències de persones grans, centres de dia, pisos tutelats i serveis d’ajuda a domicili estaven cridats avui a concentrar-se davant la seu de la patronal, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), per reinvindicar la creació d’un conveni propi. La UGT i CCOO, però, han denunciat que els serveis mínims decretats per la Generalitat han estat excessius. Per això, han demanat als treballadors socials que no poguessin secundar l’aturada que es concentressin davant la porta dels seus centres. Això és el que ha passat a la residència Sant Francesc de Vilafranca i a altres centres de la vila i de la comarca, com el centre sociosanitari Ricard Fortuny o la residència de Pacs. Les treballadores reivindiquen un salari per sobre dels 1.000 euros i una formació reglada pels professionals d’aquest sector.

La jerocultura Marce Godino, de la residència Sant Francesc, explicava que les treballadores se senten menyspreades i més ara, en ple desplegament de la llei de la dependència i en un moment en què la societat reconeix la necessitat i la urgència de tenir cura de les persones grans i dependents.

Altres reivindicacions que es fan són que els festius i diumenges es paguin per hora treballada i no per jornada; el compromís de complir la ràtio de professionals d’atenció directa i indirecta i impossibilitar la polivalència funcional entre els diferents grups professionals; reduir la jornada laboral; i desenvolupar la Llei de prevenció de riscos laborals al sector.La vaga es va convocar després de no haver arribat a cap acord amb la patronal en la darrera reunió, celebrada el passat 27 de febrer. Una trobada a la que també va assistir la consellera Carme Capdevila que es va comprometre a mediar en el conflicte.

El primer conveni català de la dependència ha de regular la feina dels 30.000 treballadors que hi ha actualment. Aquesta xifra ha d’augmentar ja que es tracta d’un sector en creixement; es calcula que en els propers 4 anys es necessitaran uns 40.000 professionals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: