Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Experts europeus es reuneixen en el I Congrés de democràcia directa participativa

Sant Sadurní acollia aquest cap de setmana el primer Congrés internacional de Democràcia Participativa Directa. Un congrés que ha reunit a experts europeus que han exposat diferents models de democràcia directa. El congrés finalitzava ahir després de dos dies de treball

Aquesta és una iniciativa pionera al país al reunir en un mateix espai de treball i discussió a experts de diversos països europeus amb models molt diferents de participació ciutadana en les accions de decisió política. La idea va sorgir des de la regidoria de participació ciutadana de l’ajuntament de Sant Sadurní, que després de recollir les experiències obtingudes en els processos de participació ciutadana es va demostrar la necessitat d’un canvi radical d’entendre la democràcia, per donar mecanismes al ciutadà de decisió i en conseqüència aconseguir una major implicació. En el transcurs del Congrés s’han pogut escoltar moltes experiències de participació ciutadana. Fernando Pindado, subdirector General de participació ciutadana de la Generalitat, remarcava ahir la necessitat de canviar les normes del joc per tal fer desapareixer la decepció ciutadana davant la decisió dels polítics. Juan Carlos Madriñal, de Más democracia de Madrid, també va exposar les seves experiències al capdavant d’aquesta entitat, sobretot les dificultats a l’hora de no tan sols fer sentir la veu del ciutadà, sinó també de que les seves opinions siguin vinculants.

En la jornada de treball d’ahir es va presentar el model Suís com a cas d’estudi de participació ciutadana. El model Suïs està basat en el dinamisme i en la possibilitat de ser replantejable. Allà els ciutadans i ciutadanes no solament poden elegir els seus representants cada 4 anys, sinó que participen amb votacions a les decisions proposades i també a les propostes aportades directament per la ciutadania. No tots els projectes es poden votar, si no es demana des de la ciutadania. Tot aquest concepte té un objectiu, i és que els ciutadans comparteixen responsabilitat en els afers dels municipis i en l’Estat.El congrés es clausurava ahir després després de quatre tallers de treball. Les conclusions d’aquest congrés seran recollides i publicades per ser estudiades per aquells ajuntaments que ho requereixin.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: