Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos demana celeritat per valorar els danys de la pedregada que dilluns va afectar la vinya, l’horta i l’olivera de Castellví, els Monjos i Mediona

La forta pedregada, que va caure dilluns passat de matinada, va afectar de manera important el municipi de Castellví de la Marca, amb un total de 1.800 hectàrees de cultiu, de les quals unes 1.500 són de vinya, 20 d’horta i 50 d’olivera.

Els municipis dels Monjos i Mediona també es van veure parcialment afectats per la pedregada.

Va ser tan violenta que l’endemà, els veïns van trobar força garses mortes a causa de la pedra.

Els danys a la vinya han suposat entre un 45 i un 50% de pèrdua de producció en les zones més afectades de Castellví. Pel que fa a l’horta, la pèrdua és d’entre el 90 i el 100% de la collita esperada, igual que en el cas de l’olivera.

Josep Esteve, membre de la comissió permanent comarcal d’Unió de Pagesos, explica la gran afectació patida a l’horta.

 

A la vinya, Esteve explica que una pèrdua del 45-50% no comporta que es perdi tot aquest raïm perquè estava madur i es va collir ràpid, però afecta clarament la seva qualitat.

Els afectats per la pedregada, reunits per iniciativa d’Unió de Pagesos, van decidir en assemblea demanar al departament d’Agricultura un peritatge ràpid per valorar els danys, per tal que inclogui el municipi en l’informe que després s’envia al ministeri d’Agricultura per adequar els mòduls de l’IRPF a la pèrdua de producció patida.

Quant al peritatge de l’assegurança, Josep Esteve recorda que es pot collir el raïm, deixant unes mostres per als pèrits.

 

Els afectats per la pedregada, juntament amb Unió de Pagesos, també demanen al DAR que estableixi línies de crèdit perquè s’hi pugui acollir la pagesia.

Les indemnitzacions d’AGROSEGURO no es cobraran fins a final d’any.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: