Dimarts, 14 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La simfonia Heroica de Beethoven a l’Agrícol dins del cicle “A l’Agrícol parlem de música”

Demà dijous a 2/4 de 8 del vespre tindrà lloc la segona sessió d’aquesta primavera del cicle d’audicions comentades <em>“A l’Agrícol</em> <em>parlem de música”.</em>

En aquesta ocasió, el conductor serà Daniel González, pianista i professor de música que des del 2001 forma part de l’equip directiu de l’escola de música <em>Clau de Sons</em> de Vilafranca del Penedès on porta a terme cicles d’audicions comentades per fomentar el coneixement i la comprensió del gran repertori clàssic entre els alumnes de l’escola, tant joves com adults.

La Simfonia Heroica de Ludwig Van Beethoven és la tercera simfonia que va escriure. La primera presentació en públic data de 1805 i estava dedicada a Napoleó Bonaparte doncs ell veia el general francès com el símbol del seu propi desig d’independència d’una societat aristocràtica que el finançava i de la que no podia prescindir. Quan Bonaparte es va coronar emperador, Beethoven, decebut, va retirar la dedicatòria.

La naturalesa poderosa, alliberadora, heroica de la Tercera Simfonia és inconfusible, sigui quin sigui el grau d’influència que hagi tingut la figura de Bonaparte.

El veritable heroi de La Heroica no va ser Napoleó. L’ambivalència de Beethoven envers el líder francès es va transformar en una declaració subjectiva sobre l’heroisme del naixement, la mort i el renaixement. El que neix és una música obertament emotiva que marca una inflexió en la música de Beethoven, un trencament amb el classicisme i obre una porta al que serà la música del Romanticisme.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: