El BOE autoritza Belat i Marina Rion, varietats ancestrals recuperades per Albet i Noya
Després de gairebé 30 anys, Albet i Noya ha aconseguit que les varietats Belat i Marina Rion, identificades per Josep Maria Albet als 90, siguin reconegudes oficialment pel Ministeri d’Agricultura.
Aquest reconeixement, publicat al Butlletí Oficial de l’Estat el passat 24 de desembre, permet el cultiu i la vinificació d’aquestes dues varietats a Catalunya. Aquest projecte, iniciat el 1997, va centrar-se en la recuperació de varietats pre fil·loxera amb potencial per a la viticultura moderna. Entre les 14 varietats localitzades arreu de Catalunya, la Belat i la Marina Rion van destacar per «les seves qualitats agronòmiques i enològiques, així com per la seva adaptabilitat al territori», segons una nota de premsa d’Albet i Noya.
Josep Maria Albet, impulsor del projecte, destaca la importància de preservar aquest patrimoni vitivinícola i fa una crida als viticultors.
La Marina Rion, preservada d’una antiga vinya familiar, produeix vins frescos, amb una acidesa vibrant i aromes que poden recordar el Riesling o el Xarel·lo. Per la seva banda, la Belat, localitzada en un cep abandonat a les Muntanyes d’Ordal, podrà proporcionar vins negres elegants amb tanins suaus i de perfil molt fresc. Ambdues varietats presenten també «un molt bon comportament a la vinya que les fa fàcils de treballar i resistents a possibles malalties».