Cinc cellers penedesencs participen al projecte MANSO per gestionar millor l’aigua a les vinyes
Durant almenys dos anys, el projecte buscarà aprofundir en estratègies de gestió de la vinya per fer front als efectes del canvi climàtic.
Coordinat per Innovi i liderat per Llopart, el projecte El Maneig del Sòl i la vinya per la lluita contra la sequera, que respon a les sigles MANSO, ha començat a caminar a Catalunya, especialment al Penedès. Un projecte que, almenys, fins al 2026, buscarà aprofundir en estratègies de gestió de la vinya.
El projecte MANSO està cofinançat per la Unió Europea i compta amb la participació de cinc cellers del Penedès i centres de recerca com l’INCAVI, l’IRTA i la URV. De forma específica, el projecte busca millorar la gestió del sòl, l’aigua i la vegetació per reduir les conseqüències de la sequera a les vinyes. Tot això, a partir de l’aprofitament dels recursos hídrics al màxim, entre ells l’aigua de la pluja.
Per fer-ho possible, el projecte farà ús de diferents estratègies, que els viticultors participants aplicaran als seus camps. Aquestes estratègies es compararan amb la tècnica tradicional del llaurat. En dona més detalls Lluís Giralt, tècnic de viticultura de l’INCAVI.
El que també s’intentarà és implementar tècniques de conservació de l’aigua de les pluges de l’hivern durant l’estiu. Paral·lelament, el projecte també pretén utilitzar una sèrie de noves tecnologies basades amb teledetecció i sensors al sòl i la planta. El que es busca és quantificar l’evolució de la dinàmica de l’aigua a la vinya.
Un dels cellers que participa com a centre de recerca és Sumarroca, a Subirats. L’empresa dura a terme les proves de la iniciativa a una de les seves vinyes. Segons l’enòleg del celler Òscar Llombart, aquestes pretenen buscar com conservar més aigua al sòl per aprofitar-la al màxim.
Els motius pels quals Sumarroca va sumar-se a la iniciativa són, per una banda, conèixer com gestionar millor l’aigua a les vinyes. I, en segon lloc, per fer front als seus problemes relacionats amb la sequera dels darrers anys. En aquest sentit, el celler creu que les estratègies que vol aplicar el projecte MANSO poden ser positives en un futur.
Ara per ara, el projecte ja està actiu i està previst un treball de 2 anys.
Un cop analitzats els resultats, es decidirà si allargar o no el projecte. La voluntat dels actors implicats és continuar amb ell passat el 2026.
Stand up: Segons l’INCAVI, aquest no és del cert un projecte revolucionari. Però si un de positiu, que permetrà dotar d’eines als cellers participants per aplicar una estratègia o una altra depenent del moment o la circumstància. A banda de Llopart i Sumarroca, els demés cellers participants són Vallformosa, Celler Kripta i Juvé&Camps.