Divendres, 21 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

CEPVI organitza unes jornades per debatre l’ordenació territorial i la resiliència del paisatge

Les jornades es faran els dies 5 i 6 de juny al Vinseum i comptaran amb experts en planificació territorial, agroecologia i dret ambiental.

El Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola ha organitzat les jornades com avançament del novè Congrés que està preparant per aquesta tardor.
La idea és continuar debatent sobre la temàtica que va centrar el darrer congrés, el paper que té l’aigua en la configuració del paisatge del Penedès, però en aquesta ocasió centrant-se, especialment, en el paper que té la gestió dels ecosistemes i com aquesta gestió afecta al cicle de l’aigua. El CEPVI posa sobre la taula aquesta temàtica perquè considera que cal debatre sobre la gestió del territori especialment, davant del futur incert que ens planteja el canvi climàtic, el qual ens fa qüestionar, entre d’altres aspectes, el com gestionar el territori per fer-lo més resilient. També creu necessari fer aquest debat atès que en aquests moments hi ha l’exposició pública de l’Avantprojecte del Pla Parcial Territorial del Penedès.

Les jornades seran dos dies de debats oberts a tothom que s’emmarquen sota el títol de ‘Territori + resiliència’ i aniran al voltant de les preguntes ‘Com haurien d’evolucionar els espais oberts per millorar la resiliència del paisatge?’ i ‘Com fer efectiu un pla territorial per afavorir la resiliència del paisatge natural i agrícola?’.

La primera sessió de les jornades tindrà lloc el dimecres 5 de juny, a dos quarts de set de la tarda amb la projecció del documental ‘Esperant la pluja. L’aigua i la vinya’, de Pep Puig. Seguidament, hi haurà un debat entre Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA; Josep Maria Albet, viticultor i elaborador del Celler Albet i Noya; Jordi Arnan, viticultor i elaborador del celler Pardas i Noemí Vilaseca, enginyera agrícola i gerent de Can Pasqual.  El debat serà moderat per l’enginyer agrícola, membre del CEPVI, Roger Rovira.

El dijous 6 de juny hi ha dues sessions. La primera a partir de les 9.30 hores amb els debats, que comptaran amb els ponents: Xavier Sans, Catedràtic de botànica de la Universitat de Barcelona; Jordi Puig Roca, Doctor en Ciències Ambientals especialitat en Canvi Climàtic i Canvi Global Ambiental; Eloi Sendrós, antropòleg de la Universitat de Barcelona; Josep Bertran Ilari, arquitecte i urbanista; Maria Teresa Vadrí Fortuny, professora de Dret ambiental, de la Universitat de Barcelona, i Elena Albareda, arquitecta experta en urbanisme ecològic, ecologia del paisatge i gestió sostenible del territori.
Després de dinar, a les 16.00 h es presentaran els treballs fets pels alumnes del màster internacional d’arquitectura efímera, d’Elisava, que han fet centrats en la realitat del Penedès. Posteriorment hi haurà un debat entre els alcaldes del municipis del Camí del riu, ja que és en aquest paisatge en el que s’han inspirats els alumnes del màster, els quals van passar un matí visitant el territori, convidats pel CEPVI.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: