Dijous, 13 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els sindicats reivindiquen la plena ocupació aquest 1 de maig

Aquest Primer de maig, els sindicats posen sobre la taula les seves reivindicacions, que enguany centren en la plena ocupació, uns salaris dignes i sostre per a tothom.

Sota el lema ‘Per la plena ocupació: reduir jornada, millorar salaris’, CCOO i UGT han elaborat un manifest conjunt que recull les seves reivindicacions en el marc del Primer de maig.

En un moment de «recuperació i de conquesta», les organitzacions sindicals criden a «defensar tot allò guanyat fins ara i continuar avançant en nous reptes laborals i socials». Amb dues cites electorals imminents, les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig i les europees del 9 de juny, els sindicats demanen tenir en compte quines opcions estan socialment compromeses amb la ciutadania i recorden que les decisions polítiques tenen un impacte directe en les nostres vides.

En nom de Comissions Obreres, Bernat García, posa el focus en la necessitat d’abordar a Catalunya un pacte nacional per la indústria que contribueixi a crear un escenari econòmic i laboral més resilient.

Els sindicats valoren positivament la reforma laboral i l’increment progressiu del salari mínim interprofessional i recorden que Catalunya s’ha assolit el rècord de més de 3.700.000 persones ocupades i ha baixat substancialment la temporalitat.

En relació al salari mínim, les organitzacions sindicals reclamen un salari mínim de referència a Catalunya, equivalent al 60% del salari mitjà del país: serien 1.371 euros mensuals en 14 pagues. L’actual SMI és de 1.134 euros.

Per part de la UGT, Carlos Teruel apunta una altra de les reivindicacions d’aquest primer de maig, la reducció de la jornada laboral.

En l’àmbit del Penedès, Teruel expressa la necessitat de comptar amb sòl industrial.

També en l’àmbit penedesenc, una assignatura pendent és la millora de la mobilitat. Un aspecte en què els sindicats s’han alineat amb la Federació Empresarial del Gran Penedès per demanar mesures urgents a l’administració i facilitar els desplaçaments dels i les treballadores en transport públic.

La presidenta de la patronal, Neus Lloveras, valora en positiu la reforma laboral per la creació d’ocupació però apunta que caldria anar més enllà en aspectes com la burocràcia, la principal queixa de les empreses, i la flexibilitat.

Des de la FEGP es mostren especialment preocupats per l’atur juvenil i reclamen accions per evitar unes xifres disparades en comparació amb altres països del nostre entorn.

Aquest Primer de maig també es posa l’atenció sobre el dret a l’habitatge, que continua sent una assignatura pendent a Espanya i a Catalunya. Els sindicats demanen polítiques públiques «valentes, amb una aposta clara per la promoció d’habitatge públic i la creació d’un parc públic d’habitatge de lloguer».

La mobilització de l’1 de maig es concentra a Barcelona però aquest diumenge al migdia tindrà lloc la paella popular que el sindicat CCOO tenia previst realitzar aquest passat diumenge a la plaça Penedès de Vilafranca i que es va ajornar per la pluja. L’acte tindrà lloc a partir de les 13h i s’espera l’assistència d’un centenar de persones.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: