Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La pèrdua de poder adquisitiu i creença fan decréixer les comunions i els sectors relacionats

El nombre de cerimònies es manté regular, tot i que la tendència en els últims 10 anys és negativa, amb una caiguda del 30% segons la Conferència Episcopal Espanyola.

Aquest any, un total de 62 persones s’estan preparant per fer la primera comunió a Vilafranca del Penedès. Una xifra, que segons el rector de la Basílica de Santa Maria, monsenyor Xavier Aymerich, no ha variat gaire i es manté regular.

Tot i això, Aymerich sí que ha assegurat que durant l’última dècada hi ha hagut una davallada, amb la pèrdua del component social de la primera comunió i el decreixement de la fe cristiana. Segons la Conferència Episcopal Espanyola, el nombre de comunions ha passat de 245.427 l’any 2012 a 171.000, tal com apunta l’última memòria anual de la institució de l’any 2022. Un descens del 30,33%.

Qui fa la comunió, doncs, és perquè majoritàriament hi creu. Fins i tot, aquest any Vilafranca comptarà amb casos d’adults.

Aquesta pèrdua del component social també ha afectat de forma greu als pobles petits, on anar a catequesi per fer la comunió era com una continuació de l’escola.

La davallada del nombre de comunions, també es pot atribuir a la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies, les quals ja no es poden permetre grans celebracions posteriors a la cerimònia eclesiàstica. Segons un estudi de l’Associació Espanyola de Consumidors, la celebració d’una comunió supera, de mitjana, els 4.000 euros, amb un cost mínim de 1.900, quan el Salari Mínim Interprofessional és de 1.134 euros i el poder adquisitiu és inferior al de la mitjana de la Unió Europea.

Tot i això, Aymerich remarca, que els efectes de la pandèmia també van modificar els formats posteriors a la cerimònia, fent-los molt més familiars i sense excessos.

Amb el fi de la pandèmia i amb l’augment del cost de vida, les celebracions de petit format amb preus reduïts s’han volgut mantenir. Un exemple és Can Suriol, una empresa elaboradora de vi, que ofereix activitats d’enoturisme molt diverses al terme municipal de Font-rubí, a més de llogar sales i oferir un càtering, tant al celler com a la sínia de la família, per celebracions com casaments, baptismes o comunions.

Segons el seu director general, Assís Suriol, el nombre de demandes per celebrar comunions no ha variat gaire en els últims anys, però sí la cerca d’un preu molt més reduït pels mateixos serveis.

Tot i que les cites es mantenen regulars, Suriol assegura que la tendència està anant a la baixa, per motius com la pèrdua de creença en la religió o l’elevat cost que suposa costejar-se una d’aquestes celebracions, tant per les famílies com per l’empresa.

Des de Can Suriol intenten oferir el millor servei possible, però en alguns casos han de cancel·lar algun pressupost.

Per la seva banda, el sector de la fotografia també s’ha vist afectat per la davallada de comunions. Des de Foto Penedès, situada a Vilafranca, asseguren que aquest any la previsió és d’una desena de sessions, una dada similar a la dels últims anys, però completament inferior a la de fa 20 anys.

Rosa Fuentes, que fa més de 10 anys que està a l’empresa, també atribueix aquest descens de sessions fotogràfiques als efectes socioeconòmics de la pandèmia, a més de la pèrdua de les creences cristianes per part dels joves. Un fet, que també s’ha traduït en el canvi de la temàtica de les fotografies.

Mentre que abans la sessió tardava entre 15 i 20 minuts en fer-se, ara, per retratar tot aquest seguit de noves temàtiques sense gairebé cap connotació religiosa, es tarda fins a dues hores.

Tot i que les comunions estan patint una davallada del 30% provocada, en certa part, per factors econòmics i de pèrdua de creença, aquest tipus de cerimònia no és la més afectada, ja que per amunt, trobem els baptismes i els casaments per l’església, que entre 2012 i 2022 han patit un descens del 40,8% i el 44% respectivament.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: