Dijous, 2 de Desembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les relíquies de Sant Fèlix tindran una nova urna per garantir-ne la seva conservació

Ara mateix, aquestes relíquies es troben a les dependències de Vinseum a Cal Berger per fer-ne la seva neteja i conservació.

L’any passat, amb motiu del trasllat de les relíquies de Sant Fèlix el dia 30 d’agost al presbiteri de la basílica de Santa Maria per tal de ser venerades en aquest lloc, es va constatar l’estat precari en què es trobava l’urna i els signes de degradació que presentaven els ossos del sant. Així ho explica el rector de Santa Maria, Xavi Aymerich.

A partir d’aquí es va iniciar un procés consensuat entre la parròquia, els tècnics del Vinseum, l’Ajuntament i el Consell de la Festa Major. Els treballs compten amb el vistiplau del bisbat de Sant Feliu de Llobregat, a través del delegat per a les causes dels sants, ja que l’urna amb les relíquies estava segellada i la seva obertura i posterior tancament comporta una acta notarial.

La responsable del projecte de conservació preventiva és Carmina Ametlla, conservadora-restauradora del Vinseum, que ha assumit aquests treballs per encàrrec de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca. Ametlla explica que de seguida es va adonar que les relíquies ni l’urna no estaven en bon estat.

Durant aquests treballs han detectat que l’urna que fins ara conserva les restes de Sant Fèlix, no es de la mateixa època de l’altar, sinó que es posterior. Una hipòtesi és que sigui del segle XX, concretament de l’any 1939.

A banda dels treballs de neteja i conservació de les relíquies, també calia prendre una decisió pel que fa a l’urna. Després d’un procés minuciós d’avaluació, han arribat a la conclusió que l’actual no reuneix les condicions per garantir-ne una correcta conservació. En definitiva, cal una urna nova.

En paral·lel, es restaurarà l’urna que fins ara ha acollit les restes del Sant durant tots aquests anys, perquè té un valor patrimonial.
El procés encara no està enllestit. Expliquen que cal fer-ho amb cura i això requereix temps. El rector Xavi Aymerich explica aquesta FM les relíquies del Sant estaran a Cal Berger, a les dependències del museu. A Santa Maria hi haurà una petita peça dins d’un reliquiari.

La feina de la neteja de les relíquies és una tasca en superfície. També es fa una petita actuació a les zones on s’han detectat fongs. De tota la feina feta es registra amb un inventari exhaustiu del que hi ha.
El procés dels ossos ja està gairebé enllestit, el que és més lent és el procés de producció de la vitrina.
També caldrà estudiar el nou procés de distribució dels diversos elements que integren les relíquies.

Es treballa amb l’objectiu que la neteja i conservació de les relíquies de Sant Fèlix, estiguin dins l’urna i al lloc que els hi correspon de cara a la Festa Major de l’any vinent.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: