Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Dos de cada deu adolescents estan en una relació sentimental en la qual hi ha violència

Entre les parelles d’adolescents, l’escrutini del telèfon mòbil, les xarxes socials o el control dels moviments de la parella es donen en una de cada deu parelles.

Segons un informe presentat aquesta setmana, en la majoria de casos les víctimes són noies. Un 13% assegura haver patit aquest tipus de violència de control, davant el 7% dels nois.

Dos de cada deu joves entre 14 i 17 anys estan en una relació sentimental en què hi ha violència, bé com a víctima, perpetrador o tots dos papers alhora. Aquesta és una de les conclusions de ‘Violència en les relacions de parella entre adolescents’, una recerca pionera a l’Estat, realitzada per tres investigadors de la Universitat de Barcelona, que aquest dilluns publicava l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” i en què han participat més de 4.000 adolescents de tot Espanya.

En aquest escenari i en el marc del 8M, dia de la dona, aquest dimecres 6 de març visitava Vilafranca l’actriu, comunicadora i activista feminista Pamela Palenciano. Amb el seu monòleg No solo duelen los golpes i explicant de primera mà una relació tòxica que va viure durant sis anys de la seva adolescència. Palenciano explica que la situació ha evolucionat en els darrers 20 anys, però que encara hi ha molta feina per fer. La normalització del control del telèfon mòbil, les xarxes socials o els moviments de la parella es donen en una de cada deu parelles.

Per la seva part, alumnes de la ESO que van assistir a la xerrada de Pamela Palenciano, explicaven que els havia arribat molt la història de l’andalusa, que va aconseguir commoure a l’alumnat perquè s’hi va sentir representat.

També en el marc del 8M, a Vilafranca s’ha celebrat una xerrada amb l’advocada penalista i activista Laia Serra. Serra posava en manifest el seguit de violències que es perpetuen en la parella, posant especial èmfasi en les violències digitals i la violència de control a la parella, que és la més predominant entre els joves.

Per la seva part la politòloga feminista, que feia una xerrada dijous al Casal Popular per parlar de l’onada reaccionària antifeminista, explicava que l’auge de l’extrema dreta també s’està veient entre les generacions més joves. Això, sumat a la facilitat del control virtual, facilita aquest tipus de violència.

Tot i aquesta situació, que és preocupant, l’actiu i comunicadora feminista Pamela Palenciano es mostra esperançada en el futur i les generacions més joves.

Els investigadors creuen que és important que els nens i nenes aprenguin a identificar aquests comportaments ja des de petits i perquè, quan siguin adolescents, puguin evitar que es puguin agreujar.

Entrevista amb Pamela Palenciano.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: