Dilluns, 13 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’anticicló comença a punxar: canvis a partir de Dijous Gras

El temps d’aquesta setmana contrasta amb el que vam tenir ara fa 9 anys, amb la darrera gran nevada al Penedès.

Després d’un cap de setmana plenament assolellat i primaveral, ens espera un dilluns molt similar. El sol lluirà durant tota la jornada, si bé, el cel romandrà entelat per capes de núvols alts i prims que ens deixaran, de nou, una posta de sol ben encesa i fotogènica. Les temperatures es mantindran força altes, amb valors màxims superiors als 20 graus, fins i tot.

De cara a dimarts, el temps estable continuarà dominant, amb un cel força assolellat fins al migdia i unes temperatures encara altes, tot i que ja tendiran a baixar. Serà a partir de la tarda quan els núvols aniran guanyant terreny i cobriran el cel al complet. Tot plegat, però, ni gota.

L’anticicló es desinfla després de 10 dies
A partir de dimecres, l’anticicló s’anirà enretirant lentament, però mantenint encara un cel força serè durant bona part de la jornada. Serà dijous al vespre i, sobretot, divendres, quan tindrem el canvi de temps. Val a dir que els mapes encara ballen, ja que alguns models avancen les precipitacions a dijous i d’altres, en canvi, allarguen les pluges fins dissabte.


Mapa isobàric previst per divendres.

El que podem dir amb certa seguretat a hores d’ara és que divendres serà el dia més insegur. Tot i que es tracta d’un front atlàntic que, com acostuma a passar, a casa nostra arriben força desgastats, podríem regar bona part del territori. Com diem, les precipitacions seran minses amb acumulats no gaire importants, 20 mm els més destacats. A partir de dimecres podrem afinar més el pronòstic.

9 anys de la darrera gran nevada al Penedès
El temps que estem tenint ara contrasta radicalment amb el que vam tenir ara fa 9 anys. El 4 de febrer del 2015 vam tenir la darrera gran nevada al Penedès. S’hi van acumular, en general, entre 5 i 15 cm de neu. Exceptuant Pontons, on van caure més de 30 cm.


Acumulats de le nevada. Font: Meteocat

La nevada va entrar de matinada per les Terres de l’Ebre, estenent-se ràpidament pel Camp de Tarragona i extrem sud de Lleida. A quarts de sis del matí la neu ja va arribar al Penedès, on va nevar fins a gairebé al migdia.

Algunes carreteres van quedar afectades al trànsit, com la C-15 d’Igualada cap a Vilafranca i de Vilafranca cap a Vilanova.

Aquí us deixem amb dues imatges comparatives tretes des del mateix lloc pel Xavi Navas:


Fotografia del 4 de febrer de 2024 a Sant Quintí de Mediona.


Fotografia del 4 de febrer de 2015 a Sant Quintí de Mediona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: