Divendres, 1 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La pagesia surt al carrer amb marxes lentes i talls de carreteres

Els convocants demanen reduir la burocràcia, uns preus justos, promoure la sobirania alimentària i ajuts i mesures reals per fer front a la sequera, entre altres qüestions.

La plataforma 6F ha convocat pagesos i ramaders de tot Catalunya per portar les seves reivindicacions al carrer. Ho han fet a través de concentracions a diferents punts, marxes lentes de tractors i talls de carreteres que han complicat la mobilitat als eixos viaris durant tota la jornada.

A Vilafranca, la plataforma 6F havia convocat els manifestants a les 7.30h a l’aparcament del costat de l’Auditori Municipal. Des de primera hora anaven arribant tractors procedents de diferents punts del Penedès. Al voltant de les vuit del matí ja eren més d’un centenar però han continuat arribant en diverses tongades.

Els convocants demanen reduir la burocràcia, uns preus justos, promoure la sobirania alimentària, ajuts i mesures reals per fer front a la sequera, la bonificació del gasoil i la rebaixa dels seus impostos o crear una llei de protecció de la pagesia, entre altres punts.

El portaveu de l’assemblea del Penedès de la plataforma 6F, Guillem Cañellas, parla d’un «descontentament» que ve de lluny.

A la convocatòria de l’assemblea Penedès, la plataforma 6F cridava a tallar l’AP-7 a la sortida nord de Vilafranca, juntament amb la N-340 i la C-15.

Tot i que, finalment la consigna era fer marxa lenta per Vilafranca i fins a la rotonda dels Cinc Ponts per després continuar la marxa per la N-340 fins a Vila-rodona i unir-se allà a les concentracions convocades al migdia. L’alta participació a la mobilització, amb centenars de tractors i altres vehicles, ha complicat molt la circulació als principals eixos viaris i la sortida 28 de l’AP-7 a Vilafranca ha quedat tallada al voltant de les 10h. Posteriorment ha estat la següent sortida, la 29, la que ha quedat inhabilitada per la manifestació. També hi ha hagut afectacions a la C-15 i a la N-340.

Abans de sortir de l’aparcament de l’Auditori Guillem Cañellas oferia les xifres de participació que havien previst a Vilafranca.

Entre els manifestants, el viticultor Raimon Lloret resumia així la situació els ha portat a sortir al carrer i dir prou.

També efectius de les ADF s’han unit a la convocatòria, amb la presència dels seus vehicles dins les marxes lentes. Des de les ADF expliquen que han estat multats per la Policia per fer sonar les sirenes en el transcurs de la manifestació.

Els manifestants han repartit octavetes amb els principals punts a reivindicar sota el lema ‘La nostra fi, la vosta fam’.

Denuncien que les polítiques agràries de les darreres dècades els estan portant «a l’abisme» i que «s’ha menystingut un dels oficis primaris i més essencials d’aquest món». Consideren que s’han creat «unes lleis injustes i unes estructures de funcionariat que estan perjudicant la pagesia» i demanen aturar «l’especulació sobre els aliments, la terra, l’aigua, el sol i totes les energies». També parlen de la necessitat de canviar el model actual, basat en el creixement continu, en ser insostenible i apunten que el sector primari és clau en «la transformació que haurà de fer tota la societat».

Tot i que les mobilitzacions d’avui estaven convocades per la plataforma 6F, el sindicat Unió de Pagesos ha fet una crida la pagesia de Catalunya a participar-hi. Unió de Pagesos, però, convoca mobilitzacions el 13 de febrer a Catalunya i el 21 de febrer, a Madrid, davant del Ministeri d’Agricultura.

Comentaris

  1. Espero y deseo que sus reivindicaciones sean tenidas en cuenta y que se le pague lo justo por sus productos.
    Pero me temo que esto se vera luego reflejado en la cesta de la compra de los consumidores en forma de aumentos,ya de por si muy aumentados actualmente.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: