Dimecres, 24 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Quin temps farà per la Setmana dels Barbuts? T’expliquem l’origen d’aquesta antiga tradició

La Setmana dels Barbuts contradirà la creença popular que la designa com la setmana més freda de l’any: núvols i temperatures francament altes.

Què hi ha de cert en aquesta tradició?
L’origen d’aquesta denominació està vinculada a la tradició religiosa cristiana, que associa les barbes llargues amb sants que, segons la llegenda, les adoptaven per defensar-se del fred durant aquest període. El santoral d’aquesta setmana inclou figures com Sant Hilari el dia 13, Sant Pau ermità i Sant Maur el dia 15, Sant Antoni Abat el dia 17 i tancant la setmana amb Sant Vicenç el dia 22. Tots ells comparteixen aquest tret distintiu.

Des del punt de vista climatològic, la tradició de la Setmana dels Barbuts troba suport en les estadístiques, ja que confirmen que la segona quinzena del mes de gener és el moment en què les temperatures arriben als seus punts més baixos. Tanmateix, com en el cas de totes les estadístiques, existeix la possibilitat que a vegades no es compleixin plenament, un aspecte que es donarà en aquesta ocasió.

Cap de setmana de dues cares
Venim d’un cap de setmana amb dues cares. Dissabte vam assolir, en molts casos, les temperatures mínimes més baixes registrades del que portem d’hivern, amb una jornada plenament assolellada. Diumenge, però, la nuvolositat va ser la protagonista, acompanyada d’unes temperatures que, a les hores centrals del dia, fregaven els 17 graus en alguns punts del Penedès.

Més núvols que pluja
Tot plegat, aquesta setmana es presenta amb la mateixa dinàmica, amb núvols i temperatures suaus al migdia. Dilluns l’ambient serà molt similar al del dia anterior, amb núvols persistents que cobriran el cel bona part del dia. No serà fins ben entrada la tarda que les nuvolades tendiran a trencar-se, especialment pel sud, on ja s’obriran grans clarianes.

De cara a dimarts tindrem un altre ingredient, les boires. Els bancs de núvols baixos podran aparèixer a molts punts de la comarca, sobretot, a la meitat nord i a les conques internes del Penedès. Com sempre diem, allà on apareguin, les temperatures quedaran força més frenades, però les borines tendiran a dissipar-se ràpidament.No serà fins a la tarda quan el cel ja estarà més assolellat, però, tot i això, amb l’aparició d’alguns núvols alts i mitgencs.

Dites i refranys populars per la Setmana dels Barbuts:
· La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts.
· Per Sant Elred arriba el fred.
· Quan venen els tres barbuts, venen els freds cascarruts.
· Entre sant Antoni i sant Sebastià, més fred que entre tot l’any fa.
· Per Sant Antoni fa un fred del dimoni.
· Per Sant Antoni gelades, i per sant Llorenç calorades.
· Per Sant Sebastià fa un fred que no es pot aguantar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: