Dilluns, 13 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El temps de la Fira del Gall: sol, boires matinals i contrastos tèrmics entre el dia i la nit

El temps de la Fira del Gall: sol, boires matinals i contrastos tèrmics entre el dia i la nit

Aquest temps contrasta amb el que vam tenir un dia com avui de fa 22 anys, on es va produir una nevada de primera categoria, la més abundant del que portem de segle al Penedès.

Encarem un cap de setmana amb estabilitat completa. Un potent anticicló, amb pressió superior als 1.040 hPa, ha vingut per quedar-se durant força dies. Tot plegat, impedirà l’arribada de les pertorbacions i, per tant, de les precipitacions.

Una Fira del Gall marcada per la bonança

Demà serà una jornada radiant, amb el domini del sol i sense el vent. Ara bé, les primeres hores del matí seran fredes. Les boires matinals podran fer acte de presència a les comarques interiors del Penedès i en punts del prelitoral. Allà on apareguin, les temperatures quedaran força frenades. Les temperatures mínimes rondaran entre els 3 i els 5 graus al conjunt de la comarca. No obstant això, a mesura que avanci el dia, els núvols baixos tendiran a desaparèixer amb rapidesa, donant pas a una clara pujada de les temperatures a partir de mig matí. Per tant, les hores centrals del dia tornaran a ser suaus, però relativament més fresques si ho comparem amb les jornades anteriors.

Vegeu el mapa de previsió per aquest dissabte:

De cara a diumenge, repetirem la mateixa situació. Tot i que les temperatures tendiran a pujar, mantindrem els bancs de boira matinals en punts de l’interior del país, sense descartar que puguin aparèixer en indrets del prelitoral penedesenc; en aquests llocs, el fred serà acusat. Així mateix, en general el cel serà serè, amb unes màximes que pujaran clarament situant-se entre els 14-16 º cap al migdia.

Si allarguem una mica el pronòstic, de novetats, gairebé, no n’hi ha cap. Tindrem alts i baixos termomètrics, sempre mantenint-se per sobre de la mitjana, amb boirines matinals i estabilitat absoluta.

Vegeu el mapa de previsió per als pròxims dies:

22 anys de la gran nevada del 14 i 15 de desembre

Recordeu què fèieu un dia com avui de fa 22 anys? Els dies 14 i 15 de desembre del 2001 van passar a la història per la gran nevada que va afectar a tota Catalunya. Va ser la més important del que portem de segle, amb acumulacions pròximes al metre de neu a l’Anoia. Tot i això, al Penedès tampoc vam quedar exempts, els gruixos de neu van ser més que considerables, arribant als 80 centímetres en municipis com Pontons. A Torrelles de Foix, per exemple, van caure més de 55 cm. A Gelida 40 cm, a Sant Sadurní d’Anoia 25 cm o a Vilafranca del Penedès 20 cm.

Vegeu el mapa d’acumulació de neu durant l’episodi dels dies 14 i 15 de desembre. Font: METEOCAT

Precisament, a la capital de l’Alt Penedès, la nevada va coincidir amb la Fira del Gall. Per primera vegada a la història, aquesta es va haver de suspendre per les males condicions meteorològiques. Tot plegat, va portar moltes complicacions, sobretot a les carreteres del país.

Així la recorden des de la xarxa social X:

NEVADA 14 I 15 DE DESEMBRE DE 2001

Així mateix, aquesta nevada va venir acompanyada d’una posterior clatellada de les temperatures, que es va allargar fins a les portes de Nadal. Els valors van ser àmpliament negatius arreu del territori, arribant a mínimes de fins a -7º a Vilafranca o -12º a Mediona, cosa que va permetre que la neu es mantingués a terra durant força dies.

Les condicions que es van produir van ser del tot excepcionals, que contrasten amb el temps que tindrem aquest cap de setmana.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: