Dimarts, 5 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Banc de Sang i Teixits vol triplicar les donacions de plasma per assolir l’autosuficiència

La Setmana Mundial de la Donació de Plasma serveix per donar el tret de sortida a un repte ambiciós: arribar a les 50.000 donacions de plasma anuals el 2025.

El Departament de Salut, mitjançant el Banc de Sang i Teixits, ha engegat aquesta setmana, coincidint amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma, una campanya perquè Catalunya sigui autosuficient en plasma al 2025. Per això cal que arribem a les 50.000 donacions anuals, el que significa triplicar les donacions que fem actualment. El Fèlix, donant habitual de plasma, i el Dídac, receptor, són protagonistes de la campanya, que porta com a nom ‘El repte d’or’.

A Vilafranca, el dimecres passat es va fer una campanya de donació de plasma a La Nau. En aquesta ocasió 25 persones van fer la seva donació i 75 pacients se n’han pogut beneficiar. Altres vegades les campanyes que es fan a Vilafranca són mixtes, de manera que conviu la donació de sang i la donació de plasma.

Marta Hernández és tècnica de promoció del Banc de Sang i Teixits.

El plasma és el component líquid de la sang en què estan suspesos els glòbuls vermells, els leucòcits i les plaquetes. Està format en un 90% per aigua, a més de sals minerals i proteïnes que són necessàries per al bon funcionament del nostre organisme. Quan el donem s’utilitza per fer transfusions, unes 4.000 anuals a Catalunya, en casos de grans cremades, accidents greus o hemorràgies durant una operació. Però el plasma també serveix per elaborar medicaments.

Els medicaments hemoderivats només es poden fer a partir de proteïnes extretes del plasma. Actualment s’estan utilitzant molt les immunoglobulines (IgG), que són les defenses del sistema immunitari per combatre virus, bactèries, fongs o cèl·lules cancerígenes. Des de l’any 2010, l’ús de les immunoglobulines s’ha doblat. El 50% del seu ús es dedica als tractaments per a les immunodeficiències primàries, malalties congènites minoritàries en les quals els pacients tenen problemes amb la fabricació de defenses per combatre les infeccions.

A Catalunya, es calcula que més de 5.000 persones estan afectades per aquestes malalties, i actualment, n’hi ha 2.000 que requereixen tractament de per vida.

L’any 2022, 11.826 persones van donar plasma a Catalunya. D’aquestes, una mica més de la meitat només van donar plasma una vegada i, la resta, un 44%, ho van fer dues vegades o més. L’objectiu de la nova campanya no és només fer nous donants i arribar a les 50.000 donacions anuals en els propers 2 anys, sinó aconseguir que cada persona doni més vegades i arribar a les dues donacions i mitja de mitjana cada any.

A banda, d’aquesta campanya relativa al plasma, cal mantenir el ritme de les donacions de sang. Aquest dissabte, a Vilafranca, se n’ha fet per primer cop a les instal·lacions de l’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies.

La jornada va comptar amb una bona participació de donants de la pròpia comunitat però també de fora.

En aquest cas, 32 persones van poder fer efectiva la seva donació, de les 41 que es van oferir, i 96 pacients se n’han pogut beneficiar.

El calendari de donacions, tant de sang com de plasma, es pot consultar a donarsang.gencat.cat. Pel que fa a la donació de plasma, cal tenir en compte que el plasma és pràcticament tot aigua, per això, a diferència de la sang, es pot donar amb molta més freqüència, ja que la recuperació és molt ràpida. De fet, es pot donar cada 15 dies.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: