Divendres, 1 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
S’engega un projecte per recuperar varietats agrícoles tradicionals de l’Alt Penedès

S’engega un projecte per recuperar varietats agrícoles tradicionals de l’Alt Penedès

El Col·lectiu Eixarcolant, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, inicien un projecte de recerca, conservació i dinamització basat en la recuperació de varietats agrícoles tradicionals.

El punt de partida d’aquest projecte serà la trobada oberta a persones interessades en la proposta, que organitzen el proper dijous 26 d’octubre a les 7 de la tarda, a l’espai Kunlabi de Sant Joan de Mediona.

L’objectiu és recuperar les varietats que s’havien cultivat tota la vida a l’Alt Penedès. Es vol recuperar i conservar aquestes llavors tradicionals, no només per preservar el patrimoni agrícola, cultural i gastronòmic, sinó també perquè no es perdin i puguin tornar a ser cultivades i utilitzades per la població local.

A partir d’aquest octubre i fins al desembre de 2023, des del Col·lectiu Eixarcolant es duran a terme prospeccions etnobotàniques per l’Alt Penedès, cobrint principalment els municipis de Pontons, Sant Joan de Mediona, Sant Quintí de Mediona i Guardiola de Font-Rubí. Mitjançant entrevistes a gent gran, recollint els seus coneixement, s’espera també aconseguir llavors de diverses varietats tradicionals amb les quals reconstruir el llegat agrícola del territori. L’activitat compta amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, concretament del Servei de Promoció Econòmica.

En aquest sentit, un cop s’hagin recopilat mostres de llavors antigues, caldran també persones amb hort que vulguin ajudar a multiplicar-les per tal d’obtenir llavor renovada.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: