Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El projecte de prospecció i banc de llavors de l’Alt Penedès segueix avançant

Ja ha començat el cultiu de varietats recuperades com el tomàquet de la creu rosa o la mongeta de ganxet de Cal Pere Guixó.

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès i Eixarcolant, en el marc del programa Xarxa Productes de la Terra de Diputació de Barcelona, continuen avançant amb el projecte de recuperació de les varietats tradicionals de l’Alt Penedès.

El projecte de recuperació de varietats tradicionals de l’Alt Penedès va començar l’any passat amb una fase de prospecció als municipis de Mediona, Sant Quintí, Font-rubí i Pontons. El col·lectiu Eixarcolant va entrevistar 70 persones i va recollir 150 mencions de varietats agrícoles tradicionals. Amb aquesta informació van documentar i recollir 82 varietats i en van triar una vintena, que són les que corren més perill de desaparèixer, per començar a conrear-les.

Entre les varietats escollides hi ha el tomàquet de la creu rosa, la mongeta de ganxet de Cal Pere Guixó, el meló pell de sapo de Can Pardal o les violeres de Ca la Cèlia. L’objectiu del projecte no és només evitar la desaparició d’aquestes varietats, sinó aconseguir que formin part del dia a dia.

En aquests moments, una dotzena d’horts col·laboradors de diferents municipis de la comarca, treballen per recuperar aquesta vintena de varietats agrícoles tradicionals de les quals se n’han pogut trobar les llavors. Cada hort s’ha compromès a multiplicar entre una i quatre varietats. Alguns dels horts estan gestionats per Coop-era, un projecte de facilitació del relleu agrari i d’inserció de col·lectius altament vulnerables mitjançant la gestió integral de terres de cultiu i aplicant criteris d’economia social i solidària.

Des de Coop-era veuen amb il·lusió la iniciativa i creuen que s’hauria de dur a terme a tot Catalunya. Esperen, en el futur, poder portar aquests productes autòctons recuperats al mercat.

Des del Consell Comarcal, el president de l’Àrea de Promoció Econòmica Joan Manel Montfort parla dels múltiples objectius d’un projecte com aquest.

A partir d’ara, toca fer seguiment dels cultius amb l’objectiu d’obtenir aquestes llavors renovades, que és el primer pas per recuperar les varietats agrícoles tradicionals de l’Alt Penedès.

Paral·lelament, se seguirà amb les tasques de prospecció a més municipis de la comarca, entrevistes amb gent gran que tingui llavors o informació de les varietats tradicionals, amb la voluntat de poder recórrer tot l’Alt Penedès.

Una de les principals estratègies per dur a terme aquesta recuperació de varietats és la sinergia amb diferents actors del territori per aconseguir que aquestes tornin a conrear-se de forma habitual i passin a formar part de la realitat dels agricultors i agricultores de l’Alt Penedès, beneficiant-se de les capacitats de resiliència i adaptabilitat climàtica que presenten, a més del seu valor cultural.

Si voleu formar part d’aquesta xarxa de recuperació de les varietats tradicionals de l’Alt Penedès o teniu informació al respecte que pugueu compartir podeu enviar un correu electrònic a .

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: