Divendres, 21 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Comença el cultiu de varietats agrícoles tradicionals recuperades de l’Alt Penedès

Comença el cultiu de varietats agrícoles tradicionals recuperades de l’Alt Penedès

El Consell Comarcal i Eixarcolant, en el marc del programa Xarxa Productes de la Terra de la Diputació, continuen amb el projecte de recuperació de les varietats tradicionals agrícoles de la comarca.

El projecte es troba en la fase de multiplicació de les llavors de les varietats recuperades per tal de renovar-les i garantir-ne la conservació. Per això, el divendres 10 de maig es va fer una primera reunió de multiplicació a la Caseta de Font-rubí. En aquesta reunió es van repartir llavors i planters d’una vintena de varietats tradicionals que necessiten ser renovades al més aviat possible.

Entre les varietats seleccionades es troben el tomàquet de la creu rosa, la mongeta de ganxet de Cal Pere Guixó, el meló pell de gripau de Can Pardal i les violeres de Ca la Cèlia. El projecte compta amb una xarxa de prop de 70 informants, 50 persones implicades i 12 horts col·laboradors que treballen per recuperar aquestes varietats.

Els horts participants, ubicats en diversos municipis del Penedès, han assumit el compromís de multiplicar entre 1 i 4 varietats cadascun. Les llavors i els planters ja han estat plantats, i ara es farà un seguiment dels cultius. Les varietats han estat seleccionades entre més de 80 trobades a Font-rubí, Mediona, Pontons i Sant Quintí de Mediona, segons criteris de durabilitat i data de l’última multiplicació, per assegurar la renovació de les més velles i en risc de desaparició.

La recuperació d’aquestes varietats agrícoles tradicionals es basa en la col·laboració amb diversos actors del territori, amb la finalitat de reintroduir les llavors en l’agricultura de l’Alt Penedès. Això permetrà aprofitar la seva resiliència i adaptabilitat climàtica, a més del seu valor cultural immens.

A la reunió celebrada a Font-rubí hi van participar tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, membres d’Eixarcolant com a dinamitzadors i unes 20 persones dels horts col·laboradors. El Consell Comarcal de l’Alt Penedès continuarà amb les tasques de prospecció i entrevistes amb persones grans que posseeixen llavors o informació sobre varietats tradicionals, amb l’objectiu d’abastar tota la comarca i consolidar el Banc de Llavors.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: