Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Sant Sadurní d’Anoia es prepara per tornar a combatre la plaga de la fil·loxera

Sant Sadurní d’Anoia es prepara per tornar a combatre la plaga de la fil·loxera

L’Associació Festa de la Fil·loxera ja ho té tot a punt per tornar a combatre, com cada 7 i 8 de setembre, la plaga de la fil·loxera.

El foc, la música i el color groc seran els protagonistes d’una Festa que servirà per recordar com, a final del segle XIX, els sadurninencs van superar la plaga de la fil·loxera que va arrasar les vinyes del municipi.
La Festa de la Fil·loxera s’emetrà en directe per la Xarxa de Televisions Locals a partir de dos quarts d’onze de la nit del divendres 8 de setembre.
La Festa de la Fil·loxera té un preludi el dia 7 de setembre a la nit, just després del tradicional castell de foc de les Fires i Festes. Les protagonistes són les fil·loxeretes, que surten després del castell de foc per a representar l’aparició de la plaga de la fil·loxera i inicien dos correfocs de 15 fil·loxeretes cadascun que recorren diversos carrers per a trobar-se al centre de la vila, a la plaça de l’Era del Guineu, situada al davant mateix de can Guineu, la casa pairal d’un dels Savis de Grècia, Marc Mir. Allà també intervé la fil·loxera gran i els ceps, amb foc vermell. Un altre dels moments destacats és la Festa Infantil.
Es tracta d’una cercavila amb les versions infantils de tots els elements de la Festa que té lloc el dia 8 de setembre a les 12 del migdia. S’inicia a la plaça de l’Església i finalitza a la plaça de l’Ajuntament, on els més petits de la Festa celebren el seu Triomf Final. Durant el recorregut, els elements de foc, Fil·loxera, Fil·loxeretes i Ceps, fan servir pirotècnia adaptada a l’edat dels participants, i els grups de ball, Larves, Pagesos, Set Savis fan contínues parades per representar el seu ball.
La Festa de la Fil·loxera se celebra cada 8 de setembre i va ser declarada Festa Popular d’Interès Cultural l’any 2017. S’inicia a tres quarts de deu de la nit al C/ Raval amb la Baixada, una cercavila de foc, música i ball fins a la plaça de l’Església.
Comença amb el primer ball de pagesos, que dansen en dues rotllanes per a representar la tranquil·litat dels habitants de Sant Sadurní abans que arribés la plaga. La placidesa s’acaba de sobte amb el primer atac de la fil·loxera i les fil·loxeretes.
La conseqüència de l’atac de la fil·loxera es pot veure seguidament amb la primera aparició del ceps, que fan acte de presència per ballar, carregats amb petards de foc vermell, un color impropi dels ceps que simbolitza la malaltia de la planta. Un cop han pres consciència de la importància de la plaga, els pagesos tornen a fer la seva aparició, ara no per a celebrar res sinó per a plantejar-se què poden fer per lluitar contra la fil·loxera. El desordre i el desconcert de la població posa en marxa les forces vives locals.
La primera trobada dels Set Savis de Grècia, que ballen solemnes al ritme d’un valset, acaba sense que hagin trobat de moment la manera de resoldre el problema.
La fil·loxera torna a demostrar la seva ferocitat i es fa amb el domini de la plaça. El so dels petards i dels timbals fan d’acompanyament musical de la bèstia. Com en la seva primera aparició, primer apareix la fil·loxera, seguida de les fil·loxeretes i de nou la fil·loxera gran.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: