Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
La Capella de Sant Joan acull ‘Somniadors’, una mostra Nina Murashkina i Xavier Escala

La Capella de Sant Joan acull ‘Somniadors’, una mostra Nina Murashkina i Xavier Escala

L’acte inaugural tindrà lloc aquest divendres 15 de setembre a les 8 del vespre a la Capella de Sant Joan i comptarà amb la presència dels artistes i l’actuació musical del grup Docus

La Capella de Sant Joan de Vilafranca reprèn la temporada d’arts visuals contemporànies amb una exposició conjunta dels artistes Nina Muraskhina i Xavier Escala. Amb el títol Somniadors, ens ofereixen una mostra del seu personal mon creatiu amb peces acríliques de gran format, dibuixos de tinta i pa d’or sobre paper i grups ceràmics de fusta i ceràmica. El títol fa referència als artistes: persones que somnien. En paraules seves “somniar és imaginar, voler que allò imaginat es faci realitat en forma d’escultura, de pintura o paraula. Els artistes reuneixen l’energia per portar l’obra de la foscor cap a la llum. Somniar és doncs, una forma activa i vital que fa visible allò que estava ocult”. L’exposició fa conviure els treballs recents de Nina Murashkina i Xavier Escala, dos artistes que van ajuntar les seves trajectòries vitals el 2017 després d’haver-se conegut en un simposi internacional d’arts plàstiques. A partir de llavors, les seves obres van iniciar una metamorfosi que acosta dos artistes en els seus punts oposats: femení/masculí; pintura/escultura; aigua/terra; cos/esperit.

Els artistes

Nina Murashikna (Donestk, Ucraïna, 1985) artista, comissària i intèrpret. Del 2000 al 2005 va estudiar a Donestk Art College (disseny gràfic); del 2005 a 2009 va estudiar a l’Acadèmia de Disseny d’Art de Kharkiv (pintura monumental). L’any 2011 va estudiar a l’Acadèmica d’Art de Kviv i el 2012 va estudiar pintura a Cracòvia a l’Acadèmia d’Art Jan Mateyko. L’any 2009 es va convertir en membre de la National State Artist Union. L’artista descriu el tema principal de recerca en l’art com la psicologia de la sexualitat, el drama personal, criat en el cultura. L’artista ucraïnesa, però resident a Sant Cugat Sesgarrigues, fa un art sensual i metafòric que es basa en la seva pròpia sexualitat i el coneixement empíric sobre ella mateixa. Murashkina cristal·litza les seves pròpies experiències íntimes i reprodueix la seva pròpia visió d’una dona a través de les vívides imatges femenines. Les seves són dones fortes i febles alhora i esdevenen autoretrats metafòrics. L’any 2019 va mostrar per primera vegada la seva obra a Vilafranca a la Sala dels Trinitaris amb l’exposició “Dea”.

Xavier Escala Tena (Sant Cugat Sesgarrigues, 1975) titulat en mestre escultor per la Universitat de Sevilla l’any 2008 i per l’Acadèmia de Belles Arts de Carrara (Itàlia) l’any 2011. L’any 2004 va rebre el I Premi d’Escultura Excma. Sra. Duquesa de Alba de Sevilla i l’any 2012 el Premio Corte Inglés. Des de l’any 2009 fins ara ha participat en nombrosos simpòsiums i certàmens internacional d’escultura a països com Suïssa, Bèlgica, Rússia i Itàlia. El llenguatge de les seves escultures s’expressa en aquesta ocasió tant en fusta com en ceràmica. L’any 2018, el seu treball es va poder veure a la Sala dels Trinitaris amb l’exposició “Sol·liloqui”. Xavier Escala és l’autor del monòlit de marbre instal·lat a la zona esportiva de Vilafranca en record a Pau Pérez el veí vilafranquí que va perdre la vida en els atemptat del 17 d’agost de 2017.

Acte inaugural, activitat vinculada i horaris de visita

L’acte inaugural tindrà lloc aquest divendres 15 de setembre a les 8 del vespre a la Capella de Sant Joan i comptarà amb la presència dels artistes i l’actuació musical del grup Docus.
Divendres 5 d’octubre, a les 19 hores, els artistes oferiran una visita dialogada a l’exposició.
Els horaris de visita són de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h i de 18 a 20h.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: