Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’ha fet al Penedès amb èxit la repetició de la prova del sistema d’alertes de Protecció Civil

Després de la prova fallida que es va fer a l’abril, avui s’ha repetit i el resultat ha estat del tot positiu, ja que la gran majoria de telèfons mòbils al territori han rebut l’alerta.

La prova s’ha fet a partir de les onze del matí al Penedès i també a les Terres de l’Ebre i Tarragona, repetint la que es va fer el passat 12 d’abril i que no va funcionar correctament. En aquella ocasió, una errada en l’eina d’enviament, desenvolupada i administrada per l’Estat, va provocar que els missatges no arribessin a la majoria de telèfons mòbils i per això es va decidir repetir-la avui dimarts. La Generalitat va exigir llavors que es localitzés i solucionés el problema i el Ministeri de l’Interior va manifestar de forma ràpida que ho havia solucionat.

Aquest matí, tots els telèfons mòbils que estaven a les tres vegueries, encara que fos de pas per carretera o ferrocarril, han rebut aquest missatge. En rebre’l cal llegir-lo i sobre tot no trucar al 112, ja que és una prova. Com que l’eina de missatgeria desenvolupada per l’Estat no inclou cap sistema de verificació de la recepció del missatge, la Generalitat ha habilitat una enquesta perquè els ciutadans informin de si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. Es tracta d’una enquesta anònima que no recull cap dada personal. En funció a aquestes enquestes, s’ha considerat que més del 95% de les persones que han rebut el missatge ho han fet de manera correcte.

El delegat del Govern de la Generalitat a la Vegueria Penedès, David Alquézar, ha fet el seguiment de la prova des de l’oficina de la Delegació a Vilafranca situada al polígon Àgora i feia en acabar una bona valoració d’aquesta prova, i posava en valor precisament que Catalunya és l’únic territori a l’estat que fa aquestes proves.

El missatge que es rep no és un SMS, és un missatge emergent de text acompanyat d’un so molt estrident que no finalitza fins que l’usuari prem la tecla ‘Acceptar’. El missatge indica que es tracta d’una prova per difondre aquest sistema de missatgeria.

El sistema d’enviaments massius a telèfons mòbils és molt útil, ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. Es farà servir només en els casos d’emergència greu en què l’autoritat de protecció civil hagi determinat que cal donar instruccions a la població sobre accions que ha de dur a terme com pot ser el confinament davant d’un accident químic o unes inundacions o bé accions que ha d’evitar fer.

A diferència del que va passar a l’abril, en aquesta ocasió la gran majoria de les persones han rebut aquest missatge. A la plaça de Sant Joan, a les terrasses, els qui estaven fent un cafè com és el cas de l’Antonio Fernández els ha sonat el telèfon. Ell ja va rebre també l’avís a l’abril.

El Jordi Morató també era a la plaça a les 11 del matí, i reconeix que s’ha sorprès una mica en sentir sonar tants telèfons, ja que no tenia present que es feia aquesta prova.

La Nerea Blanco tampoc li va sonar el mòbil a l’abril, però avui sí. Ella tenia clar que es tractava d’una prova pilot.

D’altra banda, avui a la delegació del Govern de la Generalitat a la vegueria Penedès s’ha fet també la presentació dels 4 directors generals que ja estan nomenats. De fet a Josep Maria Colomer, d’Educació que ja estava nomenat des de l’estiu passat, ara s’hi han afegit Raul Pérez, de Territori, Lluisa Nicolau de Drets Socials i Romà Cano de Cultura.

La voluntat és que abans de final d’any hi hagi ja 8 directors territorials nomenats, dos per cada capital de les comarques de la Vegueria, i abans d’acabar el mandat els 12 previstos.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: