Divendres, 19 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les persones que han superat un càncer reivindiquen el dret d’oblit oncològic i volen recursos

El dret a l’oblit oncològic és el dret d’aquelles persones que han superat un càncer a que no es tingui en compte el seu historial mèdic oncològic en diferents gestions i àmbits de la vida.

El dret a l’oblit oncològic és el dret d’aquelles persones que han superat un càncer a que no es tingui en compte el seu historial mèdic oncològic a l’hora de contractar una assegurança, signar una hipoteca, accedir a un lloc de treball o renovar el carnet de conduir, entre altres. Una qüestió que es vol regular mitjançant una iniciativa legislativa introduïda per diferents associacions de pacients. Estava previst que el passat 6 de juny es tramités al Senat i entrés en vigor aquest mateix mes, però la dissolució de les corts per l’anunci d’eleccions generals ho ha aturat tot. Les entitats que treballen per ajudar als malalts de càncer, com Ampert, estan cansades d’esperar aquesta regulació. Joan Rios és el president de l’associació.

Al Pablo Sancho li van diagnosticar, fa 5 anys, leucemia promielocítica mieloide aguda. Al 2019 va acabar el tractament i està curat, tot fent revisions cada 6 mesos. Ell considera la malaltia només un punt en el seu historial mèdic, però es troba obstacles en el seu dia a dia que no el permeten fer el 100% de vida normal.

A banda de les assegurances, les persones que han patit i superat un càncer es troben moltes altres dificultats. A l’hora de signar una hipoteca les condicions pels supervivents de càncer no són les mateixes que per la resta de clients. Han de renovar el carnet de conduir cada 3 anys o tenen encara més dificultats en el cas de voler adoptar un infant. L’àmbit laboral tampoc és una excepció, tal i com explica la coordinadora de Programes i Serveis de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona, Teresa López-Fando.

López-Fando considera que queda molta feina per fer. Cal conscienciar els polítics per incentivar les empreses perquè contractin persones que han passat un càncer. I és que una persona sense antecedents oncològics té les mateixes probabilitats de passar un càncer que una persona que ja l’ha superat. El mateix opina Pablo Sancho.

La Maria Bassegoda, quan era una nena, va patir un Sarcoma d’Ewing a la columna vertebral que li va deixar una lesió medul·lar. D’això fa 20 anys i, a banda de la lesió, el sistema també s’encarrega de recordar-li-ho. Bassegoda creu que fa falta invertir més recursos en les persones que han superat un càncer i li preocupa la manca de suport per part de les administracions.

El govern té previst legislar el dret a l’oblit oncològic a través de la modificació de la Llei per la defensa de Consumidors i Usuaris, la Llei del Contracte d’Assegurança i la redacció de la nova Llei d’atenció al client. Aquesta regulació ha estat impulsada des del parlament europeu ja que Espanya, juntament amb Malta i Islàndia, encara no ha reconegut aquest dret. La normativa beneficiarà les persones que hagin finalitzat un tractament contra el càncer fa 5 anys i permetrà declarar nul·les totes les clàusules de contractes que es basin en antecedents oncològics, evitarà que es tinguin en compte els antecedents mèdics per imposar condicions estrictes i establirà el dret a no declarar que s’ha patit un càncer quan es contracti una assegurança vinculada a un préstec hipotecari. L’advocada Teresa Casanovas explica què poden fer les persones afectades per algun tipus de discriminació un cop entri en vigor la normativa.
La nova llei, tal i com demana la UE, ha d’entrar en vigor abans del 2025.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: