Diumenge, 21 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els forns i les botigues de petards ho tenen tot a punt per la revetlla de Sant Joan

El foc és el gran protagonista d’aquesta revetlla, però els sopars amb familiars i amics també són importants i la coca de Sant Joan n’és el complement ideal.

Una celebració la de Sant Joan molt lligada al foc i la pirotècnia. Ja fa dies que les botigues que venen petards i coets tenen força feina. Des d’Hipercoet Vilafranca, expliquen que el públic que reben és molt divers i amb interessos també diferents. Hi ha qui ja s’hi acosta amb els deures fets i d’altres que no saben quins coets volen i acaben decidint-se a la mateixa botiga.

Broquetas també confirma que els tipus de coets més venuts varien segons les edats dels compradors o dels futurs usuaris. Els més petits es decanten per les bombetes.

A part dels coets, l’altra part imprescindible de la revetlla són les coques. De llardons, de crema, de pinyons, amb fruita confitada o sense. Sigui quina sigui l’opció, ja fa dies que els forns hi treballen per tenir-les totes apunt per aquest vespre. Dies abans de celebrar la nit més curta i més màgica de l’any, ja es van rebent les comandes per no quedar-se sense.

Des de Cal Bertran, expliquen que cada cop es troben amb més comandes especials per al·lèrgens. Tot i que no tinguin un obrador específic per produir dolços per celíacs, intenten estar al dia amb els productes sense sucre, però amb les coques és complicat. Tanmateix, des de Cal Bertran expliquen que ja fa dies que treballen amb la mirada posada a Sant Joan.

Com sempre, en unes festes on el foc hi té tant de protagonisme, cal extremar les mesures de precaució en el seu ús, i tenir clar que hi ha espais on no es poden llençar coets i petards davant el risc d’incendi. Des del Parc de Bombers de Vilafranca, expliquen que estaran en alerta aquesta nit per poder reaccionar amb celeritat davant de qualsevol avís, però demanen a tothom que siguin prudents. Andreu Gasull, el Sergent cap del Parc de Bombers de Vilafranca apunta que aquesta nit seran 10 efectius els que estaran de guàrdia.

Gasull remarca que estan coordinats amb la resta de cossos de seguretat de Vilafranca i comarca, i que compten també amb la col·laboració de les ADF’s per fer front a qualsevol incidència que es pugui produir.

En aquests darrers anys el nombre de sortides que fan els bombers de Vilafranca en una nit com aquesta ha anat baixant, però encara serien entre 15 o 20. Gasull insisteix en demanar precaució en l’ús de la pirotècnia i tenir clar la situació de risc d’incendi forestal.

Recordem que està prohibit llençar coets a menys de 500 metres de zones forestals. Els petards que tenen més risc de provocar un incendi són els coets i altres materials voladors, i també les fonts. Altres articles pirotècnics que generen moltes espurnes si no es col·loquen de forma estable també generes molt de risc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: