Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Tot a punt per a una revetlla de Sant Joan 2024, que enguany cau en diumenge

Després que les dues anteriors revetlles fossin dijous i divendres, enguany la nit de Sant Joan se celebrarà diumenge, fet que ha obligat algunes persones a avançar les seves compres.

A la nit de Sant Joan, els grans protagonistes són, sens dubte, els petards. Ja fa dies que les botigues de petards treballen sense descans per vendre els seus productes de cara a la revetlla. Una campanya de vendes optimista, que des d’establiments com Hipercoet Vilafranca creuen que s’ha avançat respecte a la del 2023. En aquest sentit, l’encarregat de l’establiment, Frederic Broquetas, té la sensació que la gent ha fet les seves compres de petards molt més aviat.

Hi ha qui s’acosta a la tenda amb una idea clara del que comprarà, tot i que la majoria de clients, assegura Broquetas, no es decideixen fins a l’últim moment. És en aquest moment, quan el personal de la tenda ajuda el comprador a identificar els petards que s’ajusten més, per una banda, a la seva edat, la qual està condicionada pel reglament vigent.

A banda del reglament, la compra dels petards també acostuma a dependre dels gustos personals dels clients. Gustos molt variats, que depenen en certa manera de l’edat.

 

Possible repunt de les vendes de coca de Sant Joan

Un altre protagonista de la revetlla, en aquest cas gastronòmic, és la coca de Sant Joan. Aquest any 2024, el Gremi de Pastisseria de Barcelona ha previst unes vendes de més d’1,9 milions de coques artesanes per a la diada del diumenge a tot Catalunya, prop d’un 5% que l’any passat.

Establiments com la Pastisseria Bertran de Vilafranca, per la seva banda, calculen una previsió similar a la de l’any passat, tot i que el factor de què la revetlla caigui en diumenge i Sant Joan en dilluns, pot fer que les vendes de coques augmentin.

Normalment, la pastisseria vilafranquina comença a rebre les primeres comandes 15 dies abans de la diada, però durant aquesta última setmana és quan es rep la major part dels encàrrecs. Una bona coca de Sant Joan ha de ser acabada de fer, d’elaboració artesana, amb fermentacions molt lentes i ingredients frescos, de qualitat i sense conservants. Hi ha de molts tipus amb una gran varietat de complements. Totes igual de bones.

 

Vilafranca enguany, tindrà dos grans revetlles populars

Una altra part imprescindible de la nit de Sant Joan són les revetlles. Enguany, Vilafranca del Penedès comptarà amb un total de dos.

Per una banda, el barri de Sant Julià no fallarà a la seva tradicional cita. La revetlla del barri tindrà un sopar de carmanyola, que acabarà amb un brindis de cava i un mos amb coca de Sant Joan. La foguera de la revetlla s’encendrà amb la flama del Canigó, que l’aligueta Tramuntana anirà a recollir a la plaça de la Vila juntament amb la nova colla de diables petits del barri, i la festa s’allargarà fins ben entrada la nit.

Per la Sandra Pina és el segon any que organitza aquesta revetlla com a presidenta, en aquest cas, de l’Associació de Veïns. Ho fa principalment per mantenir viva la tradició d’aquesta festa, que ja vivia quan era ben petita.

Pels més joves, La Barraca Popular de Vilafranca també organitza una revetlla per cinquè any consecutiu, en col·laboració amb els Xicots de Vilafranca i la Gueralda.

Després de celebrar les anteriors edicions al parc del Tívoli, a l’Institut Milà i Fontanals, al barri de la Girada i el barri de l’Espirall, enguany la ubicació d’aquesta revetlla serà a la Plaça Milà i Fontanals, al barri del Centre. Un canvi anual d’ubicació, que respon a la voluntat de La Barraca d’incentivar el teixit associatiu dels barris de Vilafranca, tot creant un espai de germanor i cohesió social durant la nit de Sant Joan.

A partir de les vuit del vespre, La Barraca començarà la festa amb la recollida de la Flama del Canigó. Després, la portaran a la plaça dels Porcs, on hi haurà una actuació de cant improvisat. Més endavant, es farà un sopar popular amb un concert en directe del grup La Portàtil FM. Pels més engrescats, la festa continuarà al Casal Popular La Gueralda amb PDs.

 

Per a la revetlla, precaució amb el foc 

Com sempre, en un dia com el de la revetlla, on el foc és el principal protagonista, cal extremar les mesures de precaució davant el risc d’incendi. Des del Departament d’Interior aconsellen no llençar coets a menys de 500 metres de zones boscoses, protegir els espais propers a les revetlles, no encendre petards dins de les cases i vigilar que no hi hagi líquids inflamables a la vora dels actes on hi hagi foc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: