Dimarts, 6 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’han inaugurat les obres d’ampliació de l’estació depuradora de Vilafranca

L’actuació ha suposat una inversió gairebé d’11 milions d’euros, finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua, gràcies a un conveni de col·laboració amb la Mancomunitat Penedès-Garraf.

L’ampliació de la depuradora, que ofereix servei a 13 municipis del territori, duplica la seva capacitat de tractament, millora el tractament de l’aigua residual per la reducció de nutrients i augmenta la seva eficiència energètica, gràcies a la instal·lació d’un sistema de cogeneració i de nous equips de depuració d’alta eficiència.
La inauguració tenia lloc aquest dissabte al matí. El president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Sergi Vallès, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, acompanyats per una àmplia representació de les institucions i dels ajuntaments del territori, van participar d’una visita a les noves instal·lacions d’aquesta estació depuradora que dona servei una població de 67.000 habitants.
Amb aquesta obra de millora i ampliació s’ha duplicat la capacitat de tractament de l’equipament, passant de 12.500 a 24.000 m3/dia, que cobriria una demanda potencial de 120.000 habitants, donant resposta a les necessitats de sanejament que hi pot haver en el futur davant de possibles increments poblacionals.
Sergi Vallès, president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, recordava el desplegament i el paper cohesionador i d’impuls que té l’ens al territori.
El director de l’ACA, Samuel Reyes va destacar que l’ampliació permet millorar progressivament la qualitat de l’aigua de la conca del Foix.
Les obres s’han prolongat durant més de dos anys, havent de fer front a les conseqüències de la crisi sanitària de la COVID i garantint en tot moment el correcte funcionament de la depuradora i la prestació habitual del servei.
L’obra ha consistit en la reforma de la zona de pretractament i la construcció de noves instal·lacions, amb dos reactors biològics i dos decantadors nous, a més de l’ampliació de la línia de tractament de fangs.
Una de les novetats més destacades d’aquesta remodelació és la instal·lació d’un sistema de cogeneració mitjançant microturbines, que reaprofita el biogàs que genera l’activitat de l’estació depuradora i el transforma en energia elèctrica per cobrir fins a un 30% de la demanda d’energia de la planta, reduint així el consum i les emissions de CO2 a l’atmosfera.
L’EDAR de Vilafranca es va posar en servei l’any 1979 i ja al 1996 es va executar una primera ampliació de la instal·lació. La depuradora aboca l’aigua depurada a la riera del Llitrà, que connecta amb el Riu Foix al seu pas per Santa Margarida i els Monjos i té com a destí final el pantà de Foix.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: