Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les aules multigrau aporten avantatges a les escoles rurals

L’avantatge està a aprendre millor en un context on es barregen infants d’edats diverses, i a poder gaudir d’un entorn privilegiat, en el nostra cas, el penedesenc.

Des que van aparèixer les ZER (Zones d’Escoles Rurals), les petites escoles de poble, públiques, van poder unir esforços i aconseguir més recursos econòmics, una millor estructura o comptar amb docents especialistes.

Laura Domingo és mestra, psicopedagoga i investigadora de la Universitat de Vic i explica les característiques principals de les escoles rurals.

Domingo també explica que cal fer un canvi de percepció respecte a la idea d’escoles rurals que hi havia antigament.

A l’Alt Penedès en són tres les zones d’escoles rurals; la ZER Cep de Sis, ZER Serra d’Ancosa i la ZER Subirats, que treballen en projectes educatius comuns.

La directora de la ZER Subirats, i la directora de l’escola Virolai de Puigdalber expliquen diversos projectes transversals en els quals estan treballant, que a més arrelen l’escola amb el poble.

Una de les característiques de l’escola rural és el multigrau. Cada escola s’organitza diferent, i de fet ho fa atenent a les necessitats de l’alumnat i a les ràtios de cada curs. Tot i això, des de la ZER Cep de Sis, la seva directora exposa que les places depenen dels habitants del poble.

El que està clar és que anar a classe amb alumnes d’edats diferents ajuda als estudiants a relacionar-se i a adquirir noves aptituds. En parlem amb la Elce Rodriguez i el Xavi Soria, de cicle superior de l’escola El Montcau d’Ordal.

La degana de la Facultat d’educació de la UB i especialista a l’escola rural posa en valor les aules multigrau, així com els beneficis que aporta als alumnes.

Tot i això, Boix també destaca els reptes que hi ha per davant pel que fa a la metodologia d’ensenyament i els reptes que hi ha per davant.

Segons dades recents sobre educació corroboren que l’alumnat de les escoles rurals està perfectament preparat per seguir l’educació secundària i a més, té un millor nivell acadèmic respecte la mitjana catalana.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: