Diumenge, 23 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Tot i la crisi diverses empreses de la comarca estant fent inversions per continuar creixent

Aquests darrers anys estat complicats per a les empreses a causa de la pandèmia primer, i després per les incerteses a causa de la situació geopolítica i econòmica amb increments de costos constants.

Al Penedès els exemples poden ser diversos, i en alguns casos són fruit del suport de les administracions per a fer inversions, i d’apostes directes de les empreses per continuar creixent i ampliant.

En el cas d’Especialitats Masdeu van reduir la seva facturació pràcticament en un 90%. Jordi Rodríguez, director financer d’Especialitats Masdeu, recordava que l’empresa havia engegat l’any 2016 un projecte d’ampliació i millores que es van veure aturats el 2020 amb la pandèmia.

Fins a mitjans de 2021 la situació nova repuntar, i ja al llarg de l’any passat les xifres han tornat a ser de creixement i consolidació de mercats.

En el seu cas a més, i per continuar amb aquests projectes de futur, han comptat amb un suport important de l’Institut Català de Finances, que els ha aportat 2 milions d’€ per consolidar iniciatives ja engegades.

Des d’Especialitats Masdeu han intentar lluitar contra la pujada dels costos de producció invertint per exemple en generació d’energia. L’objectiu per aquest 2023 és poder auto produir el 40% de l’energia que necessiten.

D’altra banda, Celler Maset tot i reduir vendes a causa de la pandèmia, va mantenir un gruix important d’activitat gràcies a que se centra molt en el mercat estatal i la venda directa a particulars. Això els va permetre mantenir l’activitat durant el 2020-2021, i anar recuperant mercat ja amb la tornada a la normalitat d’aquest darrer any. Això els ha permès també poder encara projectes importants ja l’any passat, com per exemple la posada en marxa d’un nou centre logístic a la Granada, al polígon de la Teuleria, amb més de 6.000 metres quadrats que els permet doblar la superfície del seu antic centre logístic. Marc Massana és responsable de cellers Maset.

Tot i això, l’actual pujada de preus per exemple dels materials de la construcció ha frenat de moment altres projectes que Cellers Maset tenia en ment com la construcció d’un nou celler en una zona vinícola catalana.

En el seu cas han aplicat també un pla de millora continuada apostant per renovar maquinària i implementar energies renovables.

Aquests darrers anys han estat durs en general per a les empreses, i el consultor empresarial Xavier Montoliu remarca que la majoria han assumit el concepte de resiliència i l’han incorporat al seu dia a dia. Considera que cal aprofitar les oportunitats que es generen, i les iniciatives d’inversions per poder créixer i ampliar. Posava com a exemple el recent anunci de Serveis Mèdics Penedès, a Vilafranca, de construir unes noves instal·lacions.

Per poder ser competitius cal continuar invertit, remarca aquest consultor, i recorda que els fons europeus Next Generation van en aquesta direcció.

El 2023 continuarà sent un any en que caldrà a nivell empresarial estar molt pendents de tot el que succeeix en un món global que repercuteix directament en qualsevol decisió que es vulgui implementar fins i tot a nivell local.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: