Dimecres, 24 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

En l’actual moment econòmic, la recomanació és fer-se una hipoteca a tipus fix

El Banc Central Europeu ha decidit pujar els tipus d’interès per lluitar contra la inflació, una mesura que de retruc ha comportat la pujada de l’euríbor i de les quotes de les hipoteques.

Molts ciutadans han notat aquests darrers mesos com la quota a pagar per la seva hipoteca ha pujat, i en alguns casos de manera alarmant. El motiu és la pujada dels tipus d’interès que els bancs centrals han impulsat per mirar de lluitar contra una inflació que no para d’anar a l’alça. Julio Rodríguez, vocal del Consejo Superior de Estadística i ex president del Banco Hipotecario de España remarca que aquesta situació acaba perjudicant al ciutadà, ja que les entitats d’estalvi apugen els interessos que cobren per els seus préstecs, però per contra no apugen el que paguen per els dipòsits dels clients.

Actualment es parla ja d’una inflació rutinària, i de fet sembla que en els propers mesos la tendència continuarà a l’alça. Davant d’aquesta previsió, la decisió més prudent ara mateix si s’ha de demanar un crèdit hipotecari seria apostat per una de tipus fix. Julio Rodríguez considera que és el més segur.

Una percepció que també té el consultor empresarial Xavier Montoliu, que remarca que a banda d’apostar per un tipus fix, una bona opció és també mirar d’amortitzar part del crèdit rebaixant la quota mensual.

Apostar per un tipus fix en la hipoteca permet poder saber què s’ha de pagar cada mes, sense ensurts inesperats, com explica Laura Galimany.

Aquestes situacions no es donen en altres països europeus, com apunta Rodríguez, bàsicament per el fet que hi ha més competència i la presència de banca pública que ajuda a equilibrar l’oferta. A l’estat espanyol hi ha uns pocs bancs que concentren bona part del negoci.

La veritat però, és que els manuals acaben marcant que el que cal fer en l’actual moment econòmic d’inflació a l’alça, és pujar els tipus d’interès per mirar de frenar-la.

Xavier Montoliu apunta també que en un context tant globalitzat i en que les situacions varien amb molta velocitat, caldrà veure si encara és un mecanisme vàlid.

Tot i que no es poden generalitzar els consells, Julio Rodríguez si insisteix en que cal parlar i discutir si cal amb les entitats financeres per tal de mirar de millorar les condicions del préstec. Tot i que apunta també que no hi ha gaire opcions.

A l’estat espanyol, amb dades de l’Institut Nacional d’Estadística corresponents a gener de 2023 el 67’4 de les hipoteques eren de tipus fixe. Les entitats financeres però, en els darrers mesos, han apostat per encarir els preus d’aquest tipus d’hipoteques, i per contra estant abaratint i mirant de fer més atractives per els clients les de tipus variable.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: