Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Continua la vaga de personal sanitari per reclamar millors condicions laborals

Segons el Departament de Salut fins a primera hora del matí el seguiment ha estat d’un 17,5% als hospitals i un 33,5% a atenció primària i, en canvi, Metges de Catalunya assegura que ha estat del 75%

Catalunya viu dues jornades de vaga en diferents sectors aquests dimecres i dijous. Les aturades més importants són al sector sanitari i també a l’educatiu. El que reclamen són, de forma general, millors condicions laborals.

El sindicat Metges de Catalunya i la Intersindical són els promotors de la vaga de personal sanitari que es viu tant a hospitals com a atenció primària aquests dies sempre pendents de les reunions que mantenen amb el Departament de Salut.

Metges de Catalunya també vol que es limitin el nombre de visites diàries i que se’n garanteixi una durada adequada. El Departament de Salut està d’acord en l’objectiu, però no vol concretar xifres perquè assegura que s’ha de garantir que els ciutadans tinguin accés al metge sense demores excessives. El que ofereix als metges és que es puguin autogestionar les agendes i organitzar-se ells com creguin millor.

Els sindicats convocants també exigeixen increments de sou, un reconeixement i facilitació de la formació per als professionals i una planificació correcta del número de metges que es necessitaran en els propers 5 o 10 anys ja que estimen que en aquest termini un 25% del personal actual es jubilarà. Finalment, entre d’altres, demanen que es baixi la nota de tall per accedir a la carrera de medicina per facilitar el relleu i incrementar el personal en els propers anys.

Des de la Plataforma Pro Sanitat Pública de Vilafranca, el seu portaveu, Jordi Junyent, explica com des de l’entitat fa dos anys que reclamen el que exigeix amb aquesta vaga el personal sanitari i considera que si s’aconsegueixen les reivindicacions es millorarà la sanitat pública. A més, lamenten que l’atenció per telèfon o telemàtica continui sent tant elevada i exigeixen més professionals al territori. Jordi Junyent

Per tots aquests motius la Plataforma s’adhereix a la concentració que es farà dissabte a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i fa una crida a participar-hi. Sortiran a dos quarts de deu del matí des de l’estació de tren de Vilafranca.

Pel que fa a les xifres de seguiment de la vaga, el Departament de Salut ha apuntat a primera hora del matí que als hospitals la vaga ha tingut un seguiment en el torn de nit en el personal facultatiu d’un 0,0% i a la resta de personal d’un 0,2%.

Aquestes xifres són amb un 31% de les entitats proveïdores reportades incloses les de l’ICS, Pel que fa al torn de matí, amb un 47,0% de les entitats proveïdores reportades, el seguiment dels facultatius ha estat d’un 17,5% i en la resta de personal ha estat d’un 0,8%.

Pel que fa a la vaga als centres d’atenció primària, segons Salut el seguiment en el torn de nit ha estat del 0% tant pel que fa al personal facultatiu com a la resta. En el torn de matí, el seguiment en el personal facultatiu ha estat d’un 33,5% i en la resta de la plantilla d’un 3,4%.

Per la seva banda, però el sindicat Metges de Catalunya ha xifrat en un 75% el seguiment de la vaga a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, i també a la resta de Catalunya, en l’inici d’aquesta primera jornada reivindicativa.

Durant la vaga la Generalitat ha establert uns serveis mínims d’un 25% de la plantilla als centres d’assistència no hospitalària el primer dia i d’un terç els següents; el funcionament normal a Urgències i les unitats especials, i d’un 50% en altres serveis. Els centres d’atenció primària, per la seva banda, hauran d’atendre les urgències, però no l’activitat programada no urgent. Tampoc les consultes externes. Metges de Catalunya ha impugnat aquest decret per un defecte de forma perquè no especifica que els metges residents no poden formar part dels serveis mínims.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: