Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’hospital de dia de salut mental infantil i juvenil de Vilafranca dona servei a 14 adolescents

L’hospital de dia de salut mental infantil i juvenil, situat molt a prop del CAP Vilafranca Nord, està en marxa des del mes de gener passat.

És fruit d’una llarga demanda, ja que, fins aquest curs, els nois i noies de l’Alt Penedès que requerien d’aquest tipus d’atenció havien d’anar a l’hospital de dia de Vilanova.

L’hospital de dia és un dispositiu assistencial d’hospitalització parcial, gestionat per l’Hospital Sant Joan de Déu, que forma part de la xarxa de salut pública i que ofereix atenció a adolescents d’entre 12 i 18 anys que presenten patologia de salut mental i es troben en una situació social complexa.

L’equip del dispositiu està integrat per una psicòloga, una terapeuta ocupacional, una educadora social i una docent del departament d’Educació a temps complet. A més de dos psiquiatres, una treballadora social i una infermera que també formen part del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil i que estan a l’hospital de dia a temps parcial. El dispositiu disposa de 10 places tot i que actualment dona servei a 14 persones, pel fet que no tothom s’hi està totes les hores i es combina la seva estada a l’hospital de dia amb els estudis o la formació als centres educatius.

La coordinadora explica que l’objectiu de l’equip és donar una atenció de qualitat als usuaris a través d’un treball coordinat i des de diferents disciplines.

Des de l’equip de l’hospital de dia constaten l’impacte de la pandèmia de coronavirus i les mesures restrictives que es van aplicar en la salut mental de la població en general, també dels infants i joves.

Segons dades del Departament de Salut, els centres de salut mental infantil i juvenil a Catalunya han incrementat un 8,5% el nombre de persones ateses i un 23,4% el nombre de visites totals el 2021, respecte del 2019.

Justament aquesta setmana, els departaments de Salut i Educació han presentat la ‘Guia per a l’abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides en el centre educatiu’ on es recullen les orientacions sobre com cal actuar de forma coordinada entre els agents educatius i de salut davant d’una verbalització d’intencionalitat suïcida, d’una temptativa o del suïcidi pròpiament dit, i també quan es detectin autolesions.

El Codi Risc Suïcidi de Catalunya va registrar, en l’any posterior a la pandèmia, un increment de temptatives de suïcidi en adolescents noies del 195 % respecte de l’any anterior. En nois també es va detectar increment, però menor, en un 10 %.

L’elaboració de la guia parteix de la base que els centres educatius són bons observatoris per detectar i prevenir el malestar emocional en relació amb la conducta suïcida.

La guia anirà acompanyada d’una formació a tots els docents que permetrà la seva aplicació en cada una de les situacions de temptatives de suïcidi, suïcidis i autolesions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: