Dijous, 13 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La tornada a la normalitat ha fet baixar el nombre de voluntaris en algunes entitats

L’Oficina del Voluntariat de l’Ajuntament de Vilafranca va obrir portes l’any 2006. Des d’aleshores el nombre de persones que s’hi acostaven havia anat a l’alça fins arribar als anys de pandèmia.

Va ser un temps en què, contràriament al que es pensaven, les demandes per fer volunatriat van créixer molt més. La sorpresa va venir després, ja que des de l’Oficina pensaven que es mantindria aquest volum de vountariat i per contra s’ha donat una baixada important.

El perfil de persones que s’acosten a l’oficina és d’algú entre els 35 i els 50 anys, que està treballant i busca normalment alguna tipologia d’entitat concreta. Montse Mestres

Es tracta d’una activitat que cada cop està més regulada, en quan a compromisos i obligacions tant per part del voluntari com de l’entitat que l’acull. De fet, hi ha una llei, de l’any 2007, que ho regula.

Hi ha entitats a les que els resulta més complicat captar voluntaris, sovint per la tipologia de persones que atenen. Un exemple és la Fundació l’Espiga, centrada en l’atenció a persones amb discapacitat.

Com explica la seva directora, Montse Roca, es troben en que hi ha molta gent que els fa respecte acostar-se a la seva entitat i tenen el dubte de si podran ajudar o no. Apunta també que sovint els qui fa de voluntaris després continuen força temps.

Des de l’Espiga es destaca que els voluntaris fan un acompanyament als usuaris, però també als professionals que els atenen, i que permeten que es pugui fer més activitats.

L’Antonio Blázquez, voluntari a l’Espiga, explica que per a ell és una estona per centrar-se en altres qüestions fora del seu dia a dia.

En el seu cas ve des d’Esparreguera, i va conèixer l’Espiga a través de l’oficina del Voluntariat. D’altra banda, la Mariona Tamargo ja havia col·laborat a l’Espiga quan estava a l’Institut, i ara que disposa de temps lliure ha volgut tornar-hi. Quan li van proposar des de l’Oficina del Voluntariat no va tenir dubtes.

En aquest cas han estat persones que han arribat a través de l’Oficina del Voluntariat, però a nivell particular qui vulgui també pot acostar-se a una entitat per oferir-se com a voluntari.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: