Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La pagesia tanca el 2022 preocupada pel canvi climàtic i reclamant preus més alts

En la festa del soci de Covides es constatava que la crisi climàtica, les dificultats per treure rendibilitat dels cultius i el relleu generacional són algunes de les principals preocupacions

La festa del soci de Covides, que serveix també per presentar el vi novell és un punt de trobada tant dels socis de la cooperativa com del sector de la pagesia penedesenca en general. En aquest marc una de les preocupacions que estaven sobre la taula en moltes converses era la manca de pluges que s’arrossega aquest any, de la mà també d’uns preus per els productes bàsics com pot ser el raïm que no acaben de compensar.

El president de Covides, Fèlix Galimany, explicava que de fet el resum acaba sent que la pagesia no acaba de veure que treballar la terra sigui rendible, i per tant de retruc cada cop costa més que hi hagi relleu generacional. Davant d’aquesta situació fa un temps que es parla també de l’opció de dedicar els camps a altres usos, com ara la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Malgrat l’augment de preus que s’ha aplicat aquest any per el raïm, i el recent estudi de preu de cost del vi base per a cava, des de la pagesia s’explica que continuen estant per sota dels preus de cost, sobre tot per la pujada constant dels combustibles, els fertilitzants, i altres elements bàsics per a la producció de raïm.

En aquesta trobada amb la pagesia a Covides, hi era present també la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Des del seu punt de vista és important continuar donant suport al cooperativisme, sempre important en el món de la pagesia. Jordà recordava que s’han fet esforços darrerament des de l’administració per marcar uns preus mínims que ajudin a garantir la continuïtat de les explotacions agrícoles.

Des de Covides el seu vicepresident, Rafel Ramon, posava èmfasi en la sensació que tenen molts pagesos que el futur és complicat, recordant que és una qüestió que complica el relleu generacional.

Ramon reconeix que s’ha fet un esforç per mirar de trobar uns mínims de preus de producció, però que tot i això s’acaba pagant per sota dels preus de cost ja que al final aquest any per exemple la collita ha estat inferior a l’esperat.

Malgrat que aquesta situació pot acabar portant a que els pagesos busquin altres sortides, com podria ser la instal·lació de camps de plaques solars en terrenys agrícoles, Ramon apunta que ara per ara al Penedès la pressió encara no és intensa.

Davant d’aquestes situacions des del sector es va fent una aposta cada cop més decidida per a productes de més qualitat i sostenibles. Però si els preus no acompanyen, la situació climàtica no es reverteix d’alguna manera i es dona opcions de futur als joves el futur no es veure gaire optimista. Joan Font, pagès.

El preu del raïm, considera Font, és encara baix. Espera però que l’aposta per un raïm de més qualitat i un producte final de gamma més alta ajudi també a fer pujar el preu que reben els pagesos.

En definitiva unes reivindicacions que es van mantenint aquests darrers anys, i que no acaben de donar una resposta prou ràpida a les necessitats del sector. Mentre, l’edat mitjana de la pagesia continua pujant, i la pressió sobre els propietaris de vinyes per dedicar-les a altres usos que els poden donar més rendiment també van en augment.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: