Dijous, 23 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Reclamen la modificació de la llei estatal que prohibeix la crema de restes vegetals

Les úniques excepcions són per raons de caràcter fitosanitari o per prevenció d’incendis forestals.

L’article 27.3 de la Llei estatal 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular prohibeix amb caràcter general la crema de les restes vegetals generades a les activitats agrícoles, ramaderes i forestals, amb les úniques excepcions per raons de caràcter fitosanitari o per prevenció d’incendis forestals.

Unió de Pagesos ha demanat al Ministeri d’Agricultura la modificació d’aquest article i, paral·lelament, el sindicat ha exigit al Departament d’Acció Climàtica la implementació d’un «sistema àgil d’autoritzacions de les cremes per motius justificats excepcionalment».

Per altra banda, l’organització agrària JARC ha demanat al Departament d’Acció Climàtica una moratòria de dos anys per la normativa de crema de restes vegetals. JARC assegura que l’increment de costos que produeix «no és assumible pel sector, especialment amb grans volums, i complica la gestió sanitària de les explotacions». Des del punt de vista de l’impacte mediambiental, des de JARC opinen que el procés de trituració i transport «no està clar que sigui més sostenible que la crema»; i destaquen que les cendres es poden incorporar al sòl com a nutrient en una pràctica que redueix l’ús de fitosanitaris químics.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: