Dimarts, 28 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Torna la Festa de la Fil·loxera i Sant Sadurní es tenyeix de groc

Cada 7 i 8 de setembre Sant Sadurní es tenyeix de groc per a recordar que a finals del segle XIX els sadurninencs van superar la plaga de la Fil·loxera que va arrasar les vinyes del municipi.

La festa, però, enguany ha engegat amb actes previs com la trentada dels més petits, que és la festa de celebració dels trenta anys de la Fil·loxera infantil que va reunir dissabte dia 3 una trobada de bèsties i festes populars de Catalunya i concerts per als més menuts.

Tot i això, la festa grossa ha tornat aquest dimecres i dijous, dies 7 i 8 de setembre, i ho ha fet amb total normalitat amb uns 500 participants actius en total, que són els qui fan possible la festa. La Marta Bel, cap de les pageses, explica el motiu pel qual tanta gent s’implica i viu tan intensament aquests dies.

El dia 8, els pagesos dansen plàcidament fins que de manera inesperada la fil·loxera i les Fil·loxeretes ataquen tots els ceps de la zona. Un cop han pres consciència de la importància de la plaga, els pagesos tornen a fer la seva aparició. Són els ceps de peu americà, immunes a la fil·loxera, que tornen a portar vida a la població. Per a celebrar la victòria sobre la plaga, la festa s’acaba amb una ruixada de cava. La Marta Rojano, participant dels Ceps, explica un dels moments més especials.

Un dels moments especials també és la primera trobada dels Set Savis de Grècia, que ballen solemnes al ritme d’un valset, acaba sense que hagin trobat de moment la manera de resoldre el problema. Salvador Torrallardona és cap dels set savis i explica com han anat els preparatius.

Així doncs, treballar amb la nova música ha estat un dels reptes en una festa en la qual regnen les melodies i el foc. Eduard Mañé és coordinador de l’orquestrina i posa en valor que la música segueix la història de la fil·loxera.

Per tot això ha estat molt important treballar en la transcisió i per fer que les músiques passin de la tristor dels pagesos fins l’alegria que suposa plantar cara a la Fil•loxera i per conseguent, poder celebrar la gran victòria.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: