Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La darrera campanya al jaciment de Les Guixeres s’ha centrat en la recerca d’una quarta cabana

La sisena campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment neolític de Les Guixeres va acabar fa una setmana.

El jaciment de Les Guixeres, situat al terme de Sant Martí Sarroca, a tocar de Vilobí, és un dels assentaments neolítics excavats més antics del Mediterrani occidental. Data de fa uns 7.500 anys i és un dels pocs assentaments a l’aire lliure que s’han descobert.

L’assentament era un poblat que va estar habitat pels primers pagesos, agricultors i ramaders, que es van establir al Penedès.

Les anteriors campanyes havien servit per documentar tres cabanes i aquesta del 2022 s’ha centrat en seguir la pista d’una quarta cabana.

Des del 2015, la Universitat de Barcelona treballa cada estiu en l’excavació arqueològica d’aquest jaciment neolític situat a la muntanya de Can Sogas. La novetat d’aquest any és el conveni signat entre l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca i la UB per al període 2022-2025, que donarà continuïtat als treballs actuals i permetrà ajudar els joves a fer pràctiques.

El regidor de Promoció Econòmica, Turisme i Medi Ambient de Sant Martí Joan Lluís Climent explica que, a banda d’aquest jaciment, hi ha altres focus d’interès arqueològic al municipi.

Un cop acabada la campanya de les Guixeres, es procedirà a inventariar tot el material localitzat per seguir descobrint més informació sobre la vida al Penedès durant el neolític.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: