Dimarts, 23 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El canvi climàtic pot fer que fenòmens com l’esclafit es puguin produir més sovint

Preveure el lloc exacte i el moment on es pot produir aquest fet és molt difícil.

Per conèixer més concretament què és un esclafit i perquè es produeix hem convertat amb la Dolors Ballart, màster en Climatologia Aplicada per la Universitat de Barcelona i tècnica de l’Equip de Predicció i Vigilància del Servei Meteorològic de Catalunya.

Ballart ens explica que un esclafit és un fenomen produït per una columna d’aire en ràpid descens que després de fer impacte a la superfície s’estén en totes les direccions i genera vents molt forts.

És un fenomen que s’acostuma a produir en un espai relativament reduït i molt localitzat. Preveure el lloc exacte i el moment on es pot produir aquest fet és molt difícil.

A Catalunya els esclafits no són un fenomen estrany, tot i que tampoc són molt freqüents.

A Vilafranca no se’n recorden gaires, però tot apunta que amb els efectes de canvi climàtic fenomens extrems com aquest poden anar augmentant a la Meditarrània. Els tècnics del Meteocat estant estudiant els dos casos que es van produir aquesta setmana a Catalunya, a la zona del Vallès i a l’Alt Penedès, per acabar de determinar si es poden confirmar exactament com a esclafits. Per fer-ho analitzen el volum d’elements caiguts i també la direcció com han caigut. La setmana vinent faran una publicació especial per explicar-ho.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: