Dijous, 30 de novembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La verema es preveu entre un 15 i un 25% més curta a causa de la sequera

Tot i les pluges de la setmana passada, la sequera marcarà enguany també la verema.

La verema es preveu entre un 15 i un 25% més curta aquest 2022 tot i que caldrà estar pendents de les precipitacions en els propers dies i setmanes. La reducció del rendiment ve donada per la sequera acumulada, que no permet a les plantes desenvolupar en condicions òptimes el raïm. Però encara hi ha temps per recuperar, sobretot en el cas de varietats que es cullen més endavant.
Carme Domingo és investigadora de Viticultura de l’INCAVI.

Com en els darrers anys, la tendència és que la verema s’avanci en el calendari i, de fet, ja s’han començat a collir varietats primerenques com el chardonnay i el pinot noir. Aquest any, l’avançament és d’entre 7 i 9 dies, segons les dades recollides per l’INCAVI.

Des de la DO Penedès, el seu director, Francesc Olivella, parla d’una reducció aproximada d’un 25% de la collita, a l’espera de com evolucionin les condicions meteorològiques, fruit de la sequera acumulada.

Olivella explica que les varietats per a cava que s’estan collint ara no tenen marge, però sí que hi ha possibilitats per tot el que es culli més endavant.

Els viticultors experimenten en les seves vinyes els efectes de la sequera i, a vegades, es veuen obligats a collir tot i que la maduració no s’hagi produït de forma òptima. Ho explica el responsable de la Vinya de JARC Jaume Domènech.

A les vinyes del Penedès, no hi ha gaire marge de maniobra davant la falta d’aigua i els viticultors han de fer el possible per conservar la humitat del terra per evitar que la planta pateixi.

Davant d’un context on la falta d’aigua és creixent i molt preocupant, entitats com l’INCAVI treballen en la investigació per aportar possibles solucions.

Des de la DO Penedès, per la seva banda, expliquen que s’ha de recalcular el que considerem una «verema normal» davant les conseqüències del canvi climàtic sobre la vinya.

Regar les vinyes està autoritzat fins al verol i, de fet, es donen cada cop més casos de cellers que tenen sistemes d’aprofitament de l’aigua i reguen determinades parcel·les que puguin patir més els efectes de la sequera. Però sempre es tracta de solucions puntuals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: