Dijous, 29 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El col·lectiu de la gent gran centra bona part de les atencions telemàtiques en onada de calor

La setmana passada teleassistència de la Diputació va fer més de 170 trucades a usuaris de l’Alt Penedès, i tant des de Serveis Socials municipals com Creu Roja es potencia aquests serveis.

Aquestes darreres setmanes han estat molt complicades a causa de les altes temperatures, i col·lectius com els de la gent gran formen part dels grups de risc als quals es presta una especial atenció. En aquest marc el servei de teleassistència que molts municipis presten a través de la Diputació, i l’atenció que es fa directament des dels serveis socials municipals i Creu Roja són essencials per tenir-ne cura.

A nivell global el Servei Local de Teleassistència ha realitzat més de 5700 trucades durant el passat mes de juny per tal de donar consells per fer front a les onades de calor a gent gran de la demarcació de Barcelona. I més concretament, entre el 13 i el 17 de juliol, en la darrera onada de calor, se’n van fer més de 2700, de les quals 172 corresponien a usuaris de municipis de l’Alt Penedès.

La responsable del servei Local de Teleassistència, Pachi Rivas, comentava que de manera habitual ja duen a terme a aquestes trucades preventives, però que s’activa encara més quan hi ha avis del Meteocat d’onada de calor i des de protecció civil s’activen els protocol d’emergència.

Bàsicament es tracta de contactar amb persones grans que estan identificades de més risc d’acord amb els serveis socials dels respectius ajuntaments. Es tracta de persones que pateixen patologies cròniques com ara cardíaques, problemes respiratoris, diabetis, persones amb obesitat o mobilitat reduïda.

Rivas explica que el volum de trucades fet en 4 dies en aquesta darrera onada de calor és prou significatiu. Han estat 172 trucades.

També des de l’Ajuntament de Vilafranca s’ha posat en marxa ja fa alguns anys un servei de contacte telefònic amb persones considerades de risc, i a través del qual es vol fer aquest acompanyament. S’atenen més de 300 persones, i es busca donar-los suport.

Però a banda hi ha també el projecte Obrint Camins que busca fer un acompanyament a persones que viuen soles, i en que participen una vuitantena de persones dividides en dos grups. Aquets dimarts per exemple es feia la cloenda de la temporada per el grup que engloba l’Espirall i Sant Julià en el casal de la gent gran de l’Espirall. Allà, la psicòloga Àngela Zamora, referent d’aquest projecte, explicava els objectius amb què treballen.

La majoria de persones que participen en aquesta iniciativa són dones majors de 80 anys. Una d’elles és Maria Molina

També n’és usuària l’Elena Rodríguez, que valora la companyia que aporta aquest programa.

Des de Creu Roja es du a terme també durant tot l’any accions de suport a la gent gran, i disposen d’un servei de contacte telefònic que atén a prop de 90 persones de la comarca. Un servei que es reforça ara amb l’onada de calor. La tècnica de gent gran de l’Assemblea de Vilafranca de Creu Roja, la Verònica Cenjor, explica que han notat en aquests darrers mesos certes reticències de la gent gran a sortir i relacionar-se.

En aquesta situació actual d’onada de calor, Cenjor apunta que la pobresa energètica és una de les qüestions que més es posa sobre la taula.

Tot plegat unes situacions que es van repetint els darrers anys, però que després de la pandèmia en alguns casos s’han agreujat en un col·lectiu que ja habitualment es considera de risc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: