Divendres, 23 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Més iniciatives per rehabilitar edificis i locals del centre històric de Vilafranca

Darrerament s’està detectant certa activació d’iniciatives privades que rehabiliten edificis antics al centre històric de la vila.

Un dels factors que hi influeix és un context favorable en matèria d’ajuts i subvencions per a la rehabilitació.

La tardor passada es va anunciar que una constructora local havia comprat l’edifici de la Vall del Castell, buit i en desús durant anys. Les obres de rehabilitació preveuen la construcció de dotze habitatges, tres locals comercials i un aparcament privat. Aquesta iniciativa s’uneix a d’altres de més petites que s’interessen per locals, habitatges o edificis sencers al nucli antic. El regidor d’Urbanisme Francisco Romero explica que, tot i que el fet de construir al centre històric implica a priori una major complexitat, actualment hi ha més facilitats per afrontar una rehabilitació.

Romero destaca que el context és favorable a aquest tipus d’actuacions gràcies a ajuts per a la rehabilitació vinculats per exemple als fons europeus Next Generation o les subvencions municipals per a la rehabilitació energètica d’edificis residencials. Tot plegat contribueix a revitalitzar i dinamitzar el centre.

Hi ha iniciatives grans com la de l’edifici de la Vall del Castell, però també hi ha qui ha adquirit una finca al centre per viure-hi en el futur. És el cas del número 3 de la plaça del Campanar. La idea dels nous propietaris i de l’arquitecte responsable de l’obra era mantenir les façanes però el mal estat de l’edificació ho ha fet impossible. De manera que es va acabar decidint enderrocar l’edifici i aixecar-hi una nova construcció que mantingui l’essència de la casa, l’antiga fonda de Cal Quel, i sigui respectuosa amb el patrimoni.

Com tota obra que es desenvolupa al centre històric s’ha d’estar molt atent a l’aparició de restes arqueològiques. En aquest cas han aparegut sitges, un pou, arcades i murs d’època medieval i moderna que han estat documentades pels arqueòlegs.

En tot el centre de Vilafranca hi ha la possibilitat que apareguin restes arqueològiques, que s’han d’estudiar, posar en context i documentar.

De fet, qualsevol ciutadà que sospiti que hi poden haver restes arqueològiques quan s’està desenvolupant una obra, tant al nucli urbà com en altres zones de la vila, ha d’informar l’Ajuntament.

Per afrontar qualsevol obra cal tenir en compte tot un marc normatiu que regula el planejament urbanístic i les llicències. Un dels elements clau d’aquest marc normatiu és el catàleg del patrimoni. Està previst que al ple del mes de juliol l’Ajuntament de Vilafranca debati el nou catàleg del patrimoni que es va començar a elaborar al 2015 i que substituirà el vigent, del 1988.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: