Diumenge, 3 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La zona de baixes emissions s’implementarà a Vilafranca, vinculada al pla de mobilitat

La ZBE ha d’aplicar-se en els casos en que es detectin nivells d’emissions de partícules nocives a l’aire, i les mesures preventives es recolliran al Pla de Mobilitat que es vol aprovar el mes de juny

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat les subvencions als ens locals de Catalunya per dissenyar i implantar zones de baixes emissions per als anys 2022, 2023, 2024 i 2025 en municipis d’entre 20.000 i 230.000 habitants. El crèdit per a aquest primer any, el 2022, és de 4,5 milions d’euros. Els ajuts provenen del Fons Climàtic, que es nodreix amb la meitat dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica.

D’acord amb la normativa estatal, només els municipis de més de 50.000 habitants, i els de més de 20.000 habitants on se superen els valors límit de qualitat de l’aire regulats, han d’establir ZBE. Segons Acció Climàtica hi ha 65 municipis que es poden acollir a aquests ajuts, i entre aquests hi ha Vilafranca a l’Alt Penedès, Vilanova, Sitges i Sant Pere de Ribes al Garraf, El Vendrell i Calafell al Baix Penedès, i Igualada a l’Anoia.

El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz, recorda que els municipis de més de 50.000 habitants aquesta implantació és obligatòria, però en la franja que va d’aquest als de 20.000 el que han de fer els ajuntaments de cara al 2024 és establir mecanismes que es puguin activar si se superen els límits d’emissions que marca la legislació. Aureli Ruiz.

Des de l’Ajuntament es remarca que cal treballar de manera conjunta entre la ciutadania i les administracions per evitar superar aquests límits. Mesures com pacificar la circulació reduint la velocitat, evitant que els vehicles accedeixin al centre i potenciar itineraris a peu o en bicicleta són algunes de les accions està impulsant l’Ajuntament.

Qüestions, recorda Aureli Ruiz, que es contemplen en el Pla de Mobilitat que l’Ajuntament vol que sigui ja una realitat de cara a aquest mes de juny.

Les accions que es potenciaran amb el suport de la Generalitat tenen a veure amb la instal·lació de mesuradors per controlar el nivell d’emissions, al llarg del primer semestre de l’any 2024. Seguidament, s’establirà i es donarà a conèixer el cronograma d’implementació previst, que podrà ser gradual, en què es contempla en un primer estadi les situacions d’episodi ambiental de contaminació atmosfèrica i es preveuen períodes específics i transitoris d’adaptació a les restriccions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: