Dilluns, 26 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

1 de maig amb visions diferents sobre la reforma laboral i la situació del mercat del treball

Els sindicats reclamen més estabilitat laboral i una major aposta per la contractació indefinida, amb clams també en alguns cas contra la reforma laboral, que des d’altres sectors consideren positiva.

Diumenge es va tornar a celebrar el dia internacional dels treballadors, en un 1 de maig que va tornar a viure manifestacions i concentracions a les grans poblacions. També a Vilafranca, al matí de l’1 de maig hi va haver una manifestació i concentració convocada en aquest cas per diferents sindicats com la Coordinadora Sindical Obrera, la CGT, Intersindical-CSC, i diferents agrupacions i formacions de l’esquerra independentista.

La delegada d’ensenyament de la CGT, Marta Jové, comentava que era important sortir al carrer per continuar lluitant davant de la pèrdua de drets dels treballadors. Des del seu punt de vista, una de les principals reclamacions era la derogació de la reforma laboral, i apostar per una reducció de la jornada que facilités més incorporacions al món laboral.

Aquestes formacions reclamen també potenciar i invertir més en serveis públics essencials i trencar la precarietat laboral. Jové apunta que consideren que hi ha mesures que es poden aplicar ja, com per exemple la Renda Bàsica Universal.

D’altra banda, divendres era el sindicat CCOO qui organitzada una assemblea a l’Escorxador de Vilafranca i a les portes de l’1 de maig. El secretari general a l’Alt Penedès, Baix Llobregat, Anoia i Garraf, Josep Maria Romero, apuntava dades positives a la nostra comarca en el que te a veure amb afiliació a la Seguretat Social i reducció de la taxa d’atur. Des del seu punt de vista la reforma laboral en marxa des de fa 3 mesos està sent efectiva. Posava sobre la taula però alguns reptes importants per el Penedès, centrant-se en els joves i les dones; i la necessitat també de reforçar els serveis públics i el teixit empresarial.

Romero també insisteix que cal potenciar el diàleg social al Penedès, que ha qualificat d’insuficient. Al mateix temps reclama més inversió pública.

D’altra banda, Francesc Castellana de Economistes Davant la Crisi, i expert en economia laboral, explica que tot i que encara no s’han resolt els problemes estructurals de l’economia i el mercat laboral a l’estat espanyol, les xifres del primer trimestre apunten una certa recuperació de la contractació. Apunta també però, que cal tenir en compte un seguit de condicionants que fan que la inflació vagi pujant principalment a causa dels preus de l’energia i la incertesa causada per la guerra a Ucraïna.

Castellana posa sobre la taula també la necessitat d’enfocar els canvis en la relació laboral del segle XXI, i considera que la recent reforma laboral és un pas endavant important. Apostar per la contractació indefinida en les situacions en que les feines no tenen una data de finalització hauria de ser el normal. En aquests tres mesos, l’increment d’aquest tipus de contractació per sobre la temporal ha estat important.

Aquesta reducció dels contractes temporals té una afectació directa també precisament en les empreses de treball temporal, com Adecco. La directora de la seva oficina a Vilanova, Vinyet Marzoa, apunta que la reforma laboral no ha estat tant dolenta, ja que resulta bastant equilibrada per a empreses i treballadors. S’aposta per una flexibilitat per a les empreses mirant de garantir continuïtat als treballadors. Contractes com el d’obra i servei ja no els feien des d’Adecco; i l’ocasionalitat ha d’estar molt justificada.

En el sector dels serveis i l’hostaleria, és on potser s’ha notat més, i costa més justificar aquesta ocasionalitat en les contractacions. En aquest àmbit moltes empreses opten per la contractació directe.

A més, les empreses de treball temporal poden ara fer contractes fixos discontinus, que fins ara tenien vetats.

Tot plegat una situació de canvis normatius en la contractació que en general sembla que estan aportant dades positives en el mercat laboral, i que en els propers mesos hauran d’acabar de confirmar les sensacions de millora que s’estan detectant.

Efemèrides

26 de febrer
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: