Dimecres, 22 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La retirada de mascareta a interiors i l’adéu als confinaments marquen la gripalització

Els sanitaris creuen important no abaixar la guàrdia i seguir prenent altres mesures com és la distància o el rentat de mans.

Fa dos anys que va arribar a casa nostra la pandèmia de la Covid-19. Poc es coneixia d’aquest virus que s’ha emportat tantes vides i que ho ha capgirat tot. Ja de bon principi es comparava el coronavirus amb la grip però dos anys hem trigat a poder dir que el virus començarà a tractar-se com la grip. És per això que darrerament s’estan relaxant les mesures de seguretat sanitària. Al passat mes de març vam dir adéu a les quarantenes en cas de contagi, sempre i quan els positius en covid siguin lleus o asimptomàtics, i aquesta setmana també s’ha anunciat que a la tornada de la Setmana Santa s’acabaran les mascaretes als interiors de la gran majoria d’espais. L’infectòloga i metgessa internista, Lourdes Gabarró, parla de l’evolució de la Covid-19 tot alertant que no hem de perdre-li el respecte.
La doctora Gabarró ens envia un missatge important i és que cal no abaixar la guàrdia i seguir prenent altres mesures com és la distància o el rentat de mans.

La infermera i directora del CAP Nord, Rosa Cañestro, fa un balanç d’aquests dos anys de mesures covid i assegura que ens han salvat de molt. Els Centres d’Atenció Primària també noten una certa calma en comparació a la situació de pressió assistencial dels darrers dos anys. Poc a poc han anat recuperant la presencialitat al 100%.

Qui també estan notant els canvis i l’evolució des de l’inici de la pandèmia són les escoles. En el cas del Baltà Elies, segons descriu la seva directora Cecília Raventós, es troben en una situació de normalitat. Aquesta setmana s’ha anunciat que el proper 20 d’abril ja no seran obligatòries les mascaretes als interiors d’alguns espais, exceptuant hospitals, centres mèdics, residències i transport públic. I justament ahir es va proposar que els nens i nenes el dia 19 ja puguin tornar a l’escola lliures de mascareta.
Una mesura, en general, molt esperada a les escoles però que els arriba per sorpresa i a través dels mitjans de comunicació i no del departament d’Educació. Ho explica la directora de l’escola Estalella i Graells, Mònica Calaf.

Hi ha altres sectors que estan notant aquest relaxament de mesures. Es tracta del turisme. Les agències de viatges i els mateixos turistes estan veient com molts països aixequen restriccions com l’obligatorietat de PCRs o certificats covid. El director de Viatges Índic, Jordi Mañé, ho valora positivament. Segons Mañé hi va haver un abans i un després amb l’obertura al turisme d’Estats Units. Ara Europa s’està obrint cada cop més i a qui li està costant més és a Àsia. De fet, països com Japó o la Xina estan totalment hermètics a l’arribada de turistes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: