Dijous, 22 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Alerta per la sobreexplotació dels recursos hídrics que nodreixen el Penedès

El 8è Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme ha posat de manifest aquesta realitat i les possibles mesures a emprendre per aprofitar millor un bé escàs i imprescindible.

En la seva visió global sobre la situació de l’aigua al Penedès, el catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona Narcís Prat explica que es pot determinar la salut de la conca observant l’embassament del Foix. Les seves aigües verdes i plenes d’algues indiquen que aquesta salut no és bona. Una part important de l’aigua que rep l’embassament ve de la depuradora de Vilafranca.

Prat indica que els rius han de recuperar l’aigua i el bosc de ribera, que actua com a filtre; i que el paisatge ha de ser un mosaic de boscos petits, matolls, pastures i camps de conreu, amb més biodiversitat, per treure partit de l’aigua que hi ha al nostre territori. Però, a més, cal reutilitzar aigua.

Narcís Prat és un dels experts que han participat aquests dies a la vuitena edició del Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme organitzat pel Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola sota el títol ‘Els paisatges de l’aigua’.

També hi ha participat el director de l’àrea d’abastament de l’Agència Catalana de l’Aigua Jordi Molist, qui alerta de la sobreexplotació dels recursos hídrics que nodreixen el Penedès.

Una pressió tan elevada sobre aquests recursos hídrics, mantinguda en el temps, que ara s’agreuja amb els efectes del canvi climàtic i que, per tant, cal revertir. La reutilització de les aigües depurades és una de les opcions que està sobre la taula.

Al Congrés ‘Els paisatges de l’aigua’ s’han abordat multitud de perspectives al voltant de l’aigua com a element que estructura el territori, recurs i font d’energia i bé imprescindible. La directora del CEPvi, Soazig Darnay, explica que el programa volia arribar a tothom i ajudar a la conscienciació.

Amb aquesta voluntat de divulgació i conscienciació també ha intervingut al congrés l’ambientòloga Cori Calero, amb la conferència inaugural ‘és una emergència! El canvi climàtic, conèixer-lo per combatre’l’. Calero parla de l’emergència i la urgència d’actuar a tots els nivells, però també posa el focus sobre el que podem fer tots i totes dia a dia, començant per triar a qui votem.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha estat l’encarregat d’obrir els dos dies de Congrés al Vinseum. Destaca la necessitat de debatre per assentar les bases de com volem que sigui el Penedès en el que queda de segle.

Les ponències que han tingut lloc al Vinseum han tractat l’aigua com a recurs de qualitat i autosuficiència al territori i en relació al patrimoni i l’art.

A banda de les ponències i debats, el Congrés compta amb altres activitats paral·leles com un passeig per la diversitat fluvial de la riera de Llitrà o una sortida a la Font del Rebato de Subirats per parlar dels safareigs i el que hi passava al seu voltant.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: