Dilluns, 22 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès segueix fent arribar la seva solidaritat a Ucraïna

Membres de l’Església Evangèlica de Vilafranca tenen previst entrar aquest cap de setmana a Ucraïna per oferir la seva ajuda humanitària.

L’Església Evangèlica de Vilafranca fa dies que treballa per donar un cop de mà a les persones més afectades per la guerra entre Rússia i Ucraïna. La setmana passada, el pastor de l’església Gabi Torrent va acollir a casa seva 11 joves ucraïnesos i ara, juntament amb la seva parella, han iniciat una acció traslladant-se directament a la zona de conflicte. Us oferim la seva crònica in situ.
El pastor de l’Església Evangèlica de Vilafranca, Gabi Torrent, i la seva parella, Anna Barcelona, van viatjar ahir a la tarda en avió a Romania mentre paral·lelament un tràiler també posava rumb a Suceava carregat de material.
L’Anna Barcelona és metgessa i també s’ha sumat en aquesta aventura d’acció humanitària.
El vol del Gabi i l’Anna arribava a les 22h d’ahir a Romania. I aquest matí ben d’hora ja estaven en marxa per oferir la seva ajuda. Anaven acompanyats del Cristian Harasemiuc que, a banda d’altres coses, els fa de traductor.

La primera parada del dia la fan a un centre de refugiats de Suceava on tenen més de 60 persones acollides, moltes d’elles malaltes.
Suceava està a uns 40 km de la frontera amb Ucraïna i des d’aquí es gestiona tot el material que arriba per a ser repartit i es coordina l’atenció als refugiats que fugen del seu país en guerra.

A banda de l’església evangèlica, altres persones i entitats estan treballant per donar suport a les víctimes directes del conflicte entre Rússia i Ucraïna. La Diana Dyedukh ha anat i tornat a Polònia aquesta mateixa setmana amb una expedició que sortia de Catalunya per portar material i recollir refugiats.
La Diana Dyedukh, ucraïnesa de naixement i resident a Vilafranca, acaba de tornar de Cracòvia on ha portat productes recaptats gràcies a la col·laboració de la comarca i, de pas, ha recollit alguns refugiats.
En la seva expedició van portar material farmacèutic, d’higiene i menjar. I quan tornaven, fins i tot, van poder recollir persones que volien venir cap a Catalunya.

Des del Fons Català de Cooperació també s’encarreguen de gestionar recursos per a la cooperació internacional i sobretot, com és l’actual, en casos d’emergència. Han estat a Polònia també i properament faran una segona missió a Lviv, Ucraïna. La responsable d’acció humanitària i refugi del Fons Català, Victòria Planas, desaconsella que s’enviï material o menjar a la zona afectada. Creu que hi ha moltes coses que els ciutadans poden fer per ajudar.

Fins a Polònia, la Diana va tenir uns 4400 km en total i 4 dies d’anada i tornada. Finalment van recollir 26 persones i un gos. I malgrat ser una experiència dura, també ho ha estat de gratificant. Tal i com ella explica, la seva família ja no es redueix als de casa, sinó a tot el seu país.
La Diana ja és a Vilafranca però el Gabi i l’Anna continuen el seu periple per terres properes a la guerra. De fet, al llarg del cap de setmana està previst que entrin en territori ucraïnès. Dilluns us seguirem informant i us explicarem com ha estat aquesta experiència.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: